Oczekujesz gości i nie wiesz jaką surówką możesz ich zaskoczyć? Ta, którą proponuję jest wyjątkowo prosta i błyskawicznie się ją przygotowuje. Lekko kwaśna, lekko pikantna, chrupiąca i niskokaloryczna (około 80 kcal).
Dobra rada! Jeśli planujesz przygotowanie składników wcześniej, pokrojone ogórki posól i odstaw na bok, tuż przed podaniem wysusz je papierowym ręcznikiem. Pozostałe składniki można wymieszać wcześniej, na koniec dodając ogórek i sos.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 1 świeży ogórek
- 2 drobno pokrojone szalotki/cebula czerwona
- po 50g oliwek czarnych i zielonych pokrojonych
- sok z połowy cytryny
- sok z połowy pomarańczy
- 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
- 1 cienka marynowana papryczka chili pokrojona (opcjonalnie)
- 1 marynowany w zalewie z chili ogórek gruntowy (opcjonalnie)
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ogórek obierz i przekrój wzdłuż na pół, każdą połowę na cienkie talarki. Ogórek marynowany pokrój na talarki. Sok połącz z oliwą, wodą z kwiatu pomarańczy, połową oliwek, papryczką i szalotką. Po około 20 minutach całość połącz z ogórkami i udekoruj drugą połową oliwek.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Mniam...uwielbiam takie sałatki:)
OdpowiedzUsuńJa również :)
Usuń