Translate

środa, 22 stycznia 2014

Błyskawiczna surówka z ogórka i oliwek






Oczekujesz gości i nie wiesz jaką surówką możesz ich zaskoczyć? Ta, którą proponuję jest wyjątkowo prosta i błyskawicznie się ją przygotowuje. Lekko kwaśna, lekko pikantna, chrupiąca i niskokaloryczna (około 80 kcal). 

Dobra rada! Jeśli planujesz przygotowanie składników wcześniej, pokrojone ogórki posól i odstaw na bok, tuż przed podaniem wysusz je papierowym ręcznikiem. Pozostałe składniki można wymieszać wcześniej, na koniec dodając ogórek i sos.



Składniki jakich będziesz potrzebować:

  • 1 świeży ogórek
  • 2 drobno pokrojone szalotki/cebula czerwona
  • po 50g oliwek czarnych i zielonych pokrojonych
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy pomarańczy
  • 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
  • 1 cienka marynowana papryczka chili pokrojona (opcjonalnie)
  • 1 marynowany w zalewie z chili ogórek gruntowy (opcjonalnie)
  • sól i pieprz 

 

Sposób przygotowania:


Ogórek obierz i przekrój wzdłuż na pół, każdą połowę na cienkie talarki. Ogórek marynowany pokrój na talarki.  Sok połącz z oliwą, wodą z kwiatu pomarańczy, połową oliwek, papryczką i szalotką. Po około 20 minutach całość połącz z ogórkami i udekoruj drugą połową oliwek. 



Smacznego! Saha ftourkoum!







2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...