Kofta ful mudammas
Przygotowanie tego danie zajmuje relatywnie mało czasu. Sycące i pożywne, przy akompaniamencie ryżu lub z pieczywem przypadnie do gustu każdemu. Słowem kwintesencja kuchni lewantyńskiej i nie tylko.
Zapraszam!
Składniki jakich będziesz potrzebować (około 3-4 porcji):
- 350-500g mięsa mielonego z antrykotu wołowego
- 1,5 łyżeczki mieszanki przypraw (suszona cebula, czosnek, papryka, kmin)
- 1 jajo kur przyzagrodowych
- 1 łyżka mieszanki suszu pietruszki, kolendry, szpinaku, kozieradki
- 1 szczypta suszonej mięty
- 1 łyżeczka oliwy
- sól i pieprz
- oliwa do smażenia (2-3 łyżki)
- 1 cebula drobno posiekana
- 1 płaska łyżeczka kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej kozieradki
- 250g ugotowanego brązowego bobu
- 1/4 szkl. wody
- 1/2 łyżeczki soku z cytryny
Sposób przygotowania:
Doskonale komponuje się z ryżem lub pieczywem.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Pysznie wygląda! Wołowinę lubię bardzo więc pewnie bym mi posmakowały :)
OdpowiedzUsuń