Pomarańcze kojarzą nam się głównie z deserem, sokiem, zimą. Niech ten przepis przełamie tą słodką idyllę przynosząc ze sobą również odrobinę wytrawności i pikanterii.
I tylko 70 kcal!!! :)
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 1 mała pokrojona na talarki cebulka/szalotka
- 2 strączki czerwonej marynowanej papryczki chili (opcjonalnie słodka)
- 2 szczypty suszonej mięty
- sok z połowy cytryny
- 2 łyżki oliwy
- 4 soczyste słodkie pomarańcze pokrojone na talarki
- 1/2 łyżeczki mielonego anyżu lub kuminu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Cebulkę połącz z pokrojoną cienko papryką, dodaj sok z cytryny, miętę, sól, pieprz i anyż/kumin. Talarki pomarańczy ułóż dekoracyjnie na płaskim talerzu, polej sosem, wyłóż cebulkę i paprykę, całość można dodatkowo udekorować pokrojonym ukośnie szczypiorem lub inną zieleniną.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Ale kolory! Ekstra! :)
OdpowiedzUsuń