Translate

czwartek, 23 stycznia 2014

Surówka pomarańczowa





Pomarańcze kojarzą nam się głównie z deserem, sokiem, zimą. Niech ten przepis przełamie tą słodką idyllę przynosząc ze sobą również odrobinę wytrawności i pikanterii. 

I tylko 70 kcal!!! :)


 
Składniki jakich będziesz potrzebować:

  • 1 mała pokrojona na talarki cebulka/szalotka
  • 2 strączki czerwonej marynowanej papryczki chili (opcjonalnie słodka)
  • 2 szczypty suszonej mięty
  • sok z połowy cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • 4 soczyste słodkie pomarańcze pokrojone na talarki
  • 1/2 łyżeczki mielonego anyżu lub kuminu
  • sól i pieprz 

 

Sposób przygotowania:


Cebulkę połącz z pokrojoną cienko papryką, dodaj sok z cytryny, miętę, sól, pieprz i anyż/kumin. Talarki pomarańczy ułóż dekoracyjnie na płaskim talerzu, polej sosem, wyłóż cebulkę i paprykę, całość  można dodatkowo udekorować pokrojonym ukośnie szczypiorem lub inną zieleniną.
 
 
 


 



Smacznego! Saha ftourkoum!

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...