Jak już kiedyś obiecywałam, dziś tej obietnicy dotrzymuję - kontynuacja tematyki dekorowania ciasteczek.
M'chewek to ciasteczka zaliczane do grupy tradycyjnych pieczonych. Są bardzo popularne w Algierii i jak kraj długi i szeroki wszędzie możemy je spotkać. Dostępnych jest jednak kilka możliwości dekoracji:
- w płatkach migdałów
- w sezamie
- w drobno pokrojonych orzechach (laskowych, włoskich, piniowych, pistacjowych, nerkowca)
Zapraszam!
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 3 miarki mielonych migdałów
- 2 miarki cukru pudru
- 2-3 roztrzepanych białek jaj (ilość zależy od pozostałych składników)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (opcjonalnie)
- roztrzepane żółtko z odrobiną wody do smarowania
- płatki migdałowe
- czereśnie kandyzowane
Sposób przygotowania:
Składniki sypkie połącz w misce, powoli dodawaj białka kontrolując gęstość, ponieważ w końcowym efekcie masa musi być zwarta i dość gęsta by móc lepić z niej kulki.
Z Uzyskanej masy zrób wałek o średnicy około 3-4 cm. Podziel go na równe odcinki. Uformuj z nich kulki o średnicy około 3,5-4 cm.
Żółtko z odrobiną wody wylej na spodek, na drugi talerzyk wysyp migdały. Kolejno zamaczaj kulki z góry w jajku następnie obtaczaj w migdałach i wykładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Każdą kulkę spłaszcz na środku palcem i w miejscu tym umieść czereśnie zamoczoną w jajku.
Wstaw do nagrzanego piekarnika (170-180 stopni) na 10-13 minut, kontroluj aby się nie spiekły.
Podawaj dopiero gdy zupełnie ostygną!
Ingrédients:
- 3 mesures d'amandes moulues
- 2 mesures de sucre glace
- 2-3 oeufs
- 1 C, à soupe de vanille
- 1 C, à cafe de levure chimique
- amandes effilées/flocons
- cerises confites
Préparation:
Dans un récipient, melanger les amandes, le sucre et la vanille. Ajouter les oeufs jusqu'a obtenir une pate malleable. Former des petites boules de 3,5-4 cm de diametre.
Le plonger dans les blancs d'oeufs battus puis dans les amandes effilees. Ajouter 1/2 cerise confite sur chaque boule. Disposer sur un plateau. Mettre a cuire au four a temperature moyenne (170-180) 10-13 minutes.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Le plonger dans les blancs d'oeufs battus puis dans les amandes effilees. Ajouter 1/2 cerise confite sur chaque boule. Disposer sur un plateau. Mettre a cuire au four a temperature moyenne (170-180) 10-13 minutes.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Na początku przeczytałam "marchewek" :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają :)