Translate

środa, 25 grudnia 2013

M'chekek - kolorowe algierskie ciasteczna migdałowe




M'chekek podobnie jak m'chewek to ciasteczka zaliczane do grupy tradycyjnych pieczonych. W przypadku m'chekek istnieje dowolność w kwestii koloru i dekoracji: 
  • mogą być w kolorze naturalnym lub jakiejkolwiek innej barwy
  • udekorować można migdałem (łuskanym lub nie), orzechem nerkowca, arachidowym lub rodzynkami
 
Zapraszam!
 
 
Składniki jakich będziesz potrzebować:



  •     3 miarki mielonych migdałów
  •     2 miarki cukru pudru
  •     2-3 roztrzepanych białek jaj (ilość zależy od pozostałych składników)
  •     1 łyżka cukru waniliowego
  •     dowolny kolor spożywczy
  •     cukier puder
  •     migdały



Sposób przygotowania:
 
 
Składniki sypkie połącz w misce, powoli dodawaj białka kontrolując gęstość, ponieważ w końcowym efekcie masa musi być zwarta i dość gęsta by móc lepić z niej kulki. 
 
Z Uzyskanej masy zrób wałek o średnicy około 3-4 cm. Podziel go na równe odcinki. Uformuj z nich kulki o średnicy około 3,5-4 cm.
 
Cukier puder wysyp na spodek. Kolejno obtaczaj kulki z góry i wykładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. 
 
Każdą kulkę spłaszcz na środku palcem i w miejscu tym umieść migdał.
 
Wstaw do nagrzanego piekarnika (170-180 stopni) na 10-13 minut, kontroluj aby się nie spiekły. 
 
Podawaj dopiero gdy zupełnie ostygną!
 
 
 
Ingrédients:
  • 3 mesures d'amandes moulues
  • 2 mesures de sucre glace
  • 2-3 blancs d'oeufs
  • 1 C, à soupe de vanille 
  • colorants
  • sucre glace
  • amandes
 
Préparation:
 
 
Dans un récipient, melanger les amandes, le sucre et la vanille. Humecter avec les blancs d'oeufs jusqu'a obtention d'une pate homogene. Ajouter le colorant. Former des petites boules de 3,5-4 cm de diametre.

Le plonger dans les sucre glace. Les piquer avec une amande. Disposer sur un plateau. Mettre a cuire au four a temperature moyenne (170-180) 10-13 minutes.
 
 



 
 
Smacznego! Saha ftourkoum!
 
 
 
 
 

6 komentarzy:

  1. Jakie piękne! Wyglądają iście cukierkowo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. bardzo pomysłowo z użyciem barwników.
    Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jeju!! jakie śliczne..czy to są ciasteczka "bezczasowe" czy przypisane do jakiejś pory roku lub swięta?

    OdpowiedzUsuń
  4. Niesamowicie są urocze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...