M'chekek
podobnie jak m'chewek to ciasteczka zaliczane do grupy tradycyjnych pieczonych. W przypadku m'chekek istnieje dowolność w kwestii koloru i dekoracji:
- mogą być w kolorze naturalnym lub jakiejkolwiek innej barwy
- udekorować można migdałem (łuskanym lub nie), orzechem nerkowca, arachidowym lub rodzynkami
Zapraszam!
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 3 miarki mielonych migdałów
- 2 miarki cukru pudru
- 2-3 roztrzepanych białek jaj (ilość zależy od pozostałych składników)
- 1 łyżka cukru waniliowego
- dowolny kolor spożywczy
- cukier puder
- migdały
Sposób przygotowania:
Składniki
sypkie połącz w misce, powoli dodawaj białka kontrolując gęstość,
ponieważ w końcowym efekcie masa musi być zwarta i dość gęsta by móc
lepić z niej kulki.
Z
Uzyskanej masy zrób wałek o średnicy około 3-4 cm. Podziel go na równe
odcinki. Uformuj z nich kulki o średnicy około 3,5-4 cm.
Cukier puder wysyp na spodek.
Kolejno obtaczaj kulki z góry i
wykładaj na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę.
Każdą kulkę spłaszcz na środku palcem i w miejscu tym umieść migdał.
Wstaw do nagrzanego piekarnika (170-180 stopni) na 10-13 minut, kontroluj aby się nie spiekły.
Podawaj dopiero gdy zupełnie ostygną!
Ingrédients:
- 3 mesures d'amandes moulues
- 2 mesures de sucre glace
- 2-3 blancs d'oeufs
- 1 C, à soupe de vanille
- colorants
- sucre glace
- amandes
Préparation:
Le plonger dans les sucre glace. Les piquer avec une amande. Disposer sur un plateau. Mettre a cuire au four a temperature moyenne (170-180) 10-13 minutes.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Jakie piękne! Wyglądają iście cukierkowo :)
OdpowiedzUsuńbardzo pomysłowo z użyciem barwników.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt!
Jakie piękne, kolorowe:)
OdpowiedzUsuńJeju!! jakie śliczne..czy to są ciasteczka "bezczasowe" czy przypisane do jakiejś pory roku lub swięta?
OdpowiedzUsuńBezczasowe! :)
UsuńNiesamowicie są urocze :)
OdpowiedzUsuń