Translate

wtorek, 7 stycznia 2014

Arabska pizza z pomidorkami koktajlowymi



 
 
Składniki jakich będziesz potrzebować (około 8 sztuk):

  • 500g mąki pszennej 0 lub 00
  • 1,5 łyżeczki suszonych drożdży (25g świeżych)
  • szczypta cukru
  • 1-1,5 szkl. gorącej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1 łyżka oliwy
Farsz:
  • 2 łyżeczki oliwy
  • 350-500 g mielonej jagnięciny/cielęciny
  • 1 drobno posiekana czerwona cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 5 oliwek drylowanych
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu
  • 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki sosu sambal olek/harrisy (opcjonalnie)
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego domowej roboty
  • około 2/3 szkl. wody
  • kilka pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
  • kilka czarnych drylowanych oliwek


 
Sposób przygotowania: 



Połącz w dużej misce mąkę, sypkie drożdże, cukier, sól i oliwę. na koniec dodaj wodę i wyrabiaj ciasto przez około 5-10 min. aż uzyskasz jednolitą konsystencję, która nie będzie przyklejała się do blatu. Ciasto umieść w natłuszczonej misce i odstaw do wyrośnięcia (około 1 godziny) - powinno podwoić swoją objętość.
 
W tym czasie w mikserze rozetrzyj na jednolitą masę cebulę, czosnek, oliwki, przecier pomidorowy i połącz z mielonym mięsem, rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej jagnięcinę cały czas mieszając aż się zarumieni. Dodaj przyprawy i wodę, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut co jakiś czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.  
 
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj przez chwilę, podziel na 8-10 części i każdą z nich rozwałkuj na 0,5 cm placek. Rozmieść ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce (blaszkach ;)). Na środku każdego krążka umieść 2-3 łyżek farszu, rozprowadź zachowując po 1 cm odstępu od brzegu. Udekoruj pomidorkami i czarnymi oliwkami. Piecz w temperaturze 220-250 stopni około 13 min. aż całość się zarumieni. 
 
Przed podaniem udekoruj tartym serem (opcjonalnie).


 


 
 
 
Smacznego! Saha ftourkoum!
 
 
 
 
 
 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...