Składniki jakich będziesz potrzebować (około 8 sztuk):
- 500g mąki pszennej 0 lub 00
- 1,5 łyżeczki suszonych drożdży (25g świeżych)
- szczypta cukru
- 1-1,5 szkl. gorącej wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
Farsz:
- 2 łyżeczki oliwy
- 350-500 g mielonej jagnięciny/cielęciny
- 1 drobno posiekana czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- 5 oliwek drylowanych
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka kuminu
- 1,5 łyżeczki słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki sosu sambal olek/harrisy (opcjonalnie)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego domowej roboty
- około 2/3 szkl. wody
- kilka pomidorków koktajlowych przeciętych na pół
- kilka czarnych drylowanych oliwek
Sposób przygotowania:
Połącz
w dużej misce mąkę, sypkie drożdże, cukier, sól i oliwę. na koniec
dodaj wodę i wyrabiaj ciasto przez około 5-10 min. aż uzyskasz jednolitą
konsystencję, która nie będzie przyklejała się do blatu. Ciasto umieść w
natłuszczonej misce i odstaw do wyrośnięcia (około 1 godziny) - powinno
podwoić swoją objętość.
W
tym czasie w mikserze rozetrzyj na jednolitą masę cebulę, czosnek, oliwki, przecier pomidorowy i połącz z mielonym mięsem, rozgrzej oliwę na patelni i smaż na niej jagnięcinę cały
czas mieszając aż się zarumieni. Dodaj przyprawy i wodę, gotuj na małym ogniu pod przykryciem przez około 30 minut co jakiś czas mieszając. Odstaw do ostygnięcia.
Wyrośnięte ciasto wyrabiaj
przez chwilę, podziel na 8-10 części i każdą z nich rozwałkuj na 0,5 cm placek. Rozmieść ciasto na wyłożonej papierem do pieczenia
blaszce (blaszkach ;)). Na środku każdego krążka umieść 2-3 łyżek farszu,
rozprowadź zachowując po 1 cm odstępu od brzegu. Udekoruj pomidorkami i czarnymi oliwkami. Piecz w temperaturze 220-250 stopni około 13 min.
aż całość się zarumieni.
Przed podaniem udekoruj tartym serem (opcjonalnie).
Smacznego! Saha ftourkoum!
Ładne,aż ślinka cieknie:)
OdpowiedzUsuń