Uwielbiam!
Kiedy byłam mała nie przepadałam za gruszkami, ulęgałki wręcz napawały mnie obrzydzeniem. Podczas gdy moi najbliżsi rozkoszowali się smakiem mięciutkiej klapsy ja zdecydowanie gustowałam w owocach tropików. Smak zmienia się jednak z wiekiem i dziś z szacunkiem patrzę na rodzime owoce sezonu. Dzisiejsze danie to rozkosz dla podniebienia, uwielbiane na Bliskim Wschodzie z powodzeniem trafi i w polski gust ze względu na znane akcenty.
Kurczak z grillowanymi gruszkami doskonale nada się na wszelkie uroczystości, bardziej wystawne posiłki co nie oznacza, że musimy żałować sobie odrobiny fantazji na co dzień...
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 2-3 os.):
- 3 uda kurczaka (udo+podudzie)
- 2 cebule dymki pokrojone w piórka
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 3-4 dojrzałych gruszek Konferencja przekrojone na pół
- kora cynamonu
- oliwa
- 120 ml bulionu warzywnego
- 1 łyżeczka wody różanej
- nać kolendry
- szczypta mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki mielonego imbiru
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- łyżeczka płynnego miodu
- sól i pieprz
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- szczypta mielonych goździków
- szczypta mielonego cynamonu
- 1/2 łyżeczki płynnego miodu
Sposób przygotowania:
Przygotuj marynatę do kurczaka dobrze mieszając wszystkie składniki. Natrzyj dokładnie udka i odstaw na noc lub minimum 3 godziny.
Przygotuj marynatę do gruszek, natrzyj je od środka. Rozgrzej grill/patelnię grillową i wyłóż gruszki do pieczenia środkami do dołu. Piecz do uzyskania przypalonego wzoru. Zdejmij gruszki z rusztu i przełóż do zamykanego naczynia.
Kurczaka obsmaż z obu stron na oliwie aż się zarumieni i przełóż do innego naczynia. Cebulę i czosnek zeszklij na oliwie, dodaj korę cynamonu, czekaj aż wydzieli przyjemny aromat. Na cebulę i czosnek wyłóż kurczaka potem gruszki (skórkami do dołu) i zalej całość bulionem. Przykryj naczynie i gotuj na wolnym ogniu około 45-50 minut kontrolując ilość płynu. Pod koniec gotowania zdejmij pokrywkę i pozwól cieczy trochę odparować aż sos zgęstnieje. Udekoruj listkami kolendry.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz