Translate

wtorek, 3 grudnia 2013

Koszari (كشرى) - wegańskie klasyczne danie Egiptu




Historia tego egipskiego dania wegańskiego nie jest oczywista. Jedna z teorii odwołuje się do etymologii nazwy, na jej podstawie danie to ma rodowód żydowski i oznacza "to, co jest koszerne" ze względu na końcówkę "i". Inne wskazują na pochodzenie chrześcijańskie jakoby to właśnie wśród poszczących chrześcijan powstała koncepcja tego dania. Najbardziej pewne są jednak doniesienia o XIX-wiecznej genezie koszari, które pojawiło się w centrum wielokulturowego, kwitnącego gospodarczo Egiptu jako pożywne danie "klasy uboższej". Urok takich dań przenika jednak wszelkie podziały społeczne i staje się ono klasykiem na stołach wszystkich mieszkańców danego kraju, zdarza się także, że przekracza i jego granice. Koszari serwowane jest w restauracjach całego Egiptu, czasami bywa jednym z wielu serwowanych dań, niektóre restauracje specjalizują się wyłącznie w podawaniu koszari.

Zasadniczo koszari zawiera takie składniki jak ciemna soczewica, ciecierzycę, ryż, bakłażany, sos pomidorowy, cebulę i paprykę ale popularne są także wersję w dodatkiem makaronu, czosnku i ostrych sosów.

Uprzedzam, że przygotowanie koszari wymaga czasu, zaangażowania i cierpliwości :) ale efekt z pewnością wynagrodzi poświęcony czas.


Zapraszam!



Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 4 os.):


  • 200g ciemnej soczewicy
  • 120g ugotowanej ciecierzycy
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól i pieprz
  • 150g ryżu
  • 2 bakłażany pokrojone w talarki (1 cm)
  • czerwona lub zielona papryka pokrojona w słupki
  • 2 duże cebule czosnkowe okrojone w talarki
  • oliwa do smażenia

sos pomidorowy:
  • 2 mniejsze cebule czosnkowe drobno posiekane
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy
  • 600 ml płynnego przecieru pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu
  • 1/4 łyżeczki ras el-hanout







Sposób przygotowania: 


W naczyniu namocz na noc soczewicę, jeśli jednak o tym kroku zapomnisz zalej soczewicę na 2 godziny przed gotowaniem ciepłą wodą z dodatkiem 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia lub sody oczyszczonej. Kiedy napęcznieje odcedź.
 
Dymki oczyść i umyj, pokrój białą część drobno, a zieloną odłóż na później do dekoracji. Rozgrzej w rondlu oliwę, zeszklij na niej białą część dymki, dodaj soczewicę, zalej wodą, doprowadź do wrzenia, posól, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu przez dobre 5 min. Ugotowaną soczewicę przelej zimną wodą, odcedź, połącz z ciecierzycą i skropl sokiem z cytryny, odstaw w ciepłe miejsce. 
 
Wypłucz ryż, zalej ciepłą wodą i odstaw do napęcznienia na 20 min. Ryż gotuj w osolonej wodzie w proporcji 1:2, gdy woda zawrze, skręć palnik do minimum i gotuj pod przykryciem 10 min. Po ugotowaniu przelej zimną wodą i odcedź, odstaw w ciepłe miejsce. 
 
W małym naczyniu rozgrzej oliwę, zeszklij na niej cebulę i czosnek, dodaj przyprawy, smaż aż wydzieli się przyjemny aromat. Całość zalej przecierem pomidorowym, dopraw solą i pieprzem. Sos gotuj przez około 30 min. na małym ogniu. Pod koniec gotowania odkryj naczynie, aby sos zgęstniał. 
 
Pokrojone bakłażany wyłóż na blaszkę i posól, odstaw na około 30 min. aż wydzieli się woda. Wytrzyj talarki ręcznikiem papierowym. W tym samym czasie przesmaż kolejno na oliwie talarki cebuli, następnie słupki papryki i na końcu osuszone plastry bakłażana - smaż z obu stron około 2 min. Jeśli jednak obawiasz się zbyt dużej ilości tłuszczu możesz bakłażany przepiec w piekarniku lub na patelni grillowej bez tłuszczu. Nie jest tajemnicą, że bakłażan jest mistrzem wypijania hektolitrów tłuszczu ;). 
 
Na naczynie do zapiekania (najlepiej tebsil) wysmarowane masłem wyłóż osobno soczewicę z ciecierzycą, ryż, na nie układaj talarki bakłażana, cebuli, paprykę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 min. Posyp z wierzchu zieloną częścią dymki. 
 
Sos podawaj osobno. 
 
 
 


 

Smacznego! Saha ftourkoum!




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...