Kolejny przepis z cyklu "Falafel", tym razem wykonany z mąki z czerwonej soczewicy - bogaty w żelazo, bardzo pożywny i wegetariański.
Do przygotowania tego dania potrzebny nam będzie młynek do kawy, który idealnie mieli ziarna soczewicy, pamiętać jednak należy o wsypywaniu niewielkiej ilości ziaren aby ułatwić mu pracę.
Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4
osób):
- 2,5 szkl. mąki z czerwonej soczewicy
- 1 szkl. ciepłej wody
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1/2 szkl. natki pietruszki/kolendry
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Mąkę z soczewicy wymieszaną z proszkiem do pieczenia zalej wodą, dobrze wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Dodaj wyciśnięty czosnek,
przyprawy, jajko i pietruszkę, wyrabiaj następnie dodaj bułkę tartą,
sezam i ponownie wyrabiaj do uzyskania zwartej, łatwej do ulepienia masy - nie za rzadkiej.
Uformuj wałki. Smaż na głębokim oleju
na złoto-brązowy kolor. Podawaj z hommus.
ale śmieszny kształt. ale pewnie sa pyszne ;)
OdpowiedzUsuńWyglądają bardzo apetycznie :) Musze w końcu spróbować falafeli, bo... nigdy ich nie jadłam ;)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbowałabym takiej wersji z soczewicy :)
OdpowiedzUsuńTym czasem, naszło mnie na hummus. Pędzę do kuchni!
a można proszek do pieczenia zastąpić sodą oczyszczoną?
OdpowiedzUsuń