Translate

niedziela, 8 grudnia 2013

Falafel z czerwonej soczewicy




Kolejny przepis z cyklu "Falafel", tym razem wykonany z mąki z czerwonej soczewicy - bogaty w żelazo, bardzo pożywny i wegetariański.

Do przygotowania tego dania potrzebny nam będzie młynek do kawy, który idealnie mieli ziarna soczewicy, pamiętać jednak należy o wsypywaniu niewielkiej ilości ziaren aby ułatwić mu pracę. 



Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 osób):



  •     2,5 szkl. mąki z czerwonej soczewicy 
  •     1 szkl. ciepłej wody
  •     1 jajko
  •     2 ząbki czosnku rozgniecione
  •     1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
  •     1 łyżeczka zmielonych ziaren kminu rzymskiego
  •     1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  •     1,5 łyżeczki soli
  •     pieprz
  •     1/2 szkl. bułki tartej
  •     1/2 szkl. natki pietruszki/kolendry
  •     1 łyżeczka proszku do pieczenia 



Sposób przygotowania:

Mąkę z soczewicy wymieszaną z proszkiem do pieczenia zalej wodą, dobrze wymieszaj i odstaw do napęcznienia. Dodaj wyciśnięty czosnek, przyprawy, jajko i pietruszkę, wyrabiaj następnie dodaj bułkę tartą, sezam i ponownie wyrabiaj do uzyskania zwartej, łatwej do ulepienia masy - nie za rzadkiej. Uformuj wałki. Smaż na głębokim oleju na złoto-brązowy kolor. Podawaj z hommus.


Smacznego! Saha ftourkoum!




4 komentarze:

  1. ale śmieszny kształt. ale pewnie sa pyszne ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :) Musze w końcu spróbować falafeli, bo... nigdy ich nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie spróbowałabym takiej wersji z soczewicy :)
    Tym czasem, naszło mnie na hummus. Pędzę do kuchni!

    OdpowiedzUsuń
  4. a można proszek do pieczenia zastąpić sodą oczyszczoną?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...