Gdy na dworze robi się coraz zimniej, dni zdają się być tak niemiłosiernie krótkie, że każdy kończy się niemalże tam, gdzie zaczął myślę o gorącym słońcu. Myślę o szczęśliwych chwilach, które były mi dane w akompaniamencie słonecznych promieni, śmiechu mojego dziecka rozbawionego zabawą. Myślę o bogactwie owoców i warzyw, które cieszą nas z każdą wiosną. Chcę wówczas przywołać choćby namiastkę tego uczucia tej radości. Dla mnie algierska zupa z kuskusem to jeden z tych kluczy, co otwierają wrota pamięci...
Zupa, którą dziś proponuję jest bardzo pożywna,kolorowa i bogata i z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom dużych kawałków warzyw. Aromatyczna z dodatkiem kuskusu podawanego w osobnym naczyniu zadowoli zarówno smakoszy zup jak i zwolenników piątkowego kuskusu. Doskonały pomysł na wykorzystanie bakłażana, cukinii, brukselki w jednym daniu.
Zapraszam!
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 4 os.):
- 1 drobno posiekana cebula czosnkowa
- 1 drobno posiekany pomidor lub pół słoiczka gotowanych pomidorów bez skórki z zapasów na zimę
- 1,5 litra bulionu ugotowanego na kościach z kurczaka, zieleninie i warzywach
- 300g mięsa z kurczaka (najlepiej wiejskiego) - wyluzowane udka
- 1 łyżka oliwy
- 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
- 2 łyżeczki ras el-hanout
- 1/4 łyżeczki mielonego szafranu
- 3 ziemniaczki sałatkowe przekrojone na pół
- 1 mała cukinia pokrojona w grube talarki
- 1 mały bakłażan pokrojony w grube talarki i ćwiartki
- 4-5 oczyszczonych brukselek przekrojonych na pół
- 1 marchewka pokrojona z grube talarki
- pół puszki ugotowanej ciecierzycy
- sól i pieprz
- 1 szkl. kuskusu
- 1 łyżeczka masła
Sposób przygotowania:
Mięso z kurczaka pokrój w kostkę (wielkości 2-4 cm). W garnku rozgrzej dobrze oliwę, wysyp na nią przyprawy, zamieszaj i pozwól im wydzielić aromat, wyłóż mięso z kurczaka i cały czas mieszaj aż się ładnie zarumieni. Dodaj cebulę, mieszaj i pozwól jej się zeszklić następnie dodaj marchew i ziemniaki. Smaż całość mieszając na dużym ogniu przez około 5 min. Zalej bulionem, przykryj i gotuj na wolnym ogniu przez 25 min. W tym samym czasie talarki bakłażana przesmaż z dwóch stron na oliwie i odstaw.
Do zupy dodaj cukinię, ciecierzycę, brukselkę i bakłażana, gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez kolejne 20 min. Dodaj pieprz i sól do smaku.
Kuskus z odrobiną soli zalej wrzątkiem w proporcji - do przykrycia ziaren i lekko ponad! Przykryj pokrywką i odstaw do napęcznienia. Przed podaniem wymieszaj z łyżeczką masła.
Podawaj w miskach układając warzywa i kurczaka w stos, kuskus w osobnej salaterce.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Bardzo snakowita zupa i bardzo kolorowa :) Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Z cynamonem 2013.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)!
OdpowiedzUsuń