Translate

sobota, 30 listopada 2013

Pieczone faszerowane papryki





Arabowie uwielbiają warzywa, które są bogactwem kuchni orientalnej. Muszą być one dojrzałe i świeżutkie. Tylko takie mają odpowiedni smak i aromat, warzywa naturalnie uprawiane można poznać po wyglądzie - są nierównomiernie ubarwione (z jednej strony bardziej intensywnie w barwie, z innej strony, gdzie liście zakrywały dostęp promieni słonecznych widoczne są jaśniejsze przebarwienia) - słowem nie tak "idealne" i jednolite jak te z nie-naturalnych upraw. Świeże i dojrzałe warzywa są jędrne, mają napiętą i błyszczącą skórkę, jędrne liście i intensywną barwę. Zwróćcie proszę uwagę na te kwestie kupując na bazarach, w sklepie warzywnym - to pomoże Wam kupić to, co najlepsze. 

Kuchnia arabska oferuje niezliczoną ilość przepisów na warzywne dania. Przecież jada się je od rana do wieczora, jako przystawki, dipy, dania główne. Występują pod postacią grillowaną, gotowaną, smażoną, surową, na zimno i na gorąco, przyprawione na ostro, słodko, słono, co wzbogaca ich naturalny smak i aromat. 

Dzisiejsza propozycja to danie jarskie (wegetariańskie). Pieczone papryki faszerowane szpinakiem, słonym serem śródziemnomorskim, serkiem topionym, smażonymi różkami kalafiora, kawałkami bakłażana i czosnkiem. 

Zapraszam!


Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 3-4 os.):



  • 5-6 dużych papryk o stabilnym dnie (do postawienia) wydrążonych
  • 500g rozdrobionego szpinaku ze śmietaną
  • 2 ząbki czosnku rozgniecione
  • 1 słony ser śródziemnomorski (może być typu feta) - 200g
  • 1 serek topiony - 100g
  • 1 szkl. drobno podzielonych różyczek kalafiora obsmażonych na oliwie
  • 1 szkl. drobno pokrojonego miąższu bakłażana obsmażonego na oliwie
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz








Sposób przygotowania: 


Szpinak, sery, czosnek wymieszaj do uzyskania zwartej, jednolitej masy, dodaj smażone warzywa i delikatnie wymieszaj całość, przypraw do smaku, opcjonalnie możesz dodać jajko, jeśli chcesz aby po upieczeniu farsz był bardziej zwarty.  Wypełnij farszem wydrążone papryki w takiej ilości aby można było je przykryć a farsz nie wycieknie. 



  

 
Faszerowane papryki ustaw pionowo w brytfannie. Podsmaż je od dołu (około 5-10 min. na średnim ogniu), wstaw do nagrzanego piekarnika 180-200 stopni na około 45 min. w zamkniętej brytfannie, pod koniec możesz otworzyć naczynie aby danie przypiekło się z góry.







Smacznego! Saha ftourkoum!
    




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...