Translate

sobota, 13 lipca 2013

Zupa krem z groszku i cukinii





Lato to czas, kiedy stragany wypełniają się świeżymi, aromatycznymi warzywami, to czas kiedy dobroci te wylewają się na ulice by kusić przechodniów aromatem, kolorem. Stara prawda donosi, iż najzdrowsze są dla nas te dary natury, na które jest właśnie sezon, te które uprawiane są w najbliższym otoczeniu. Proponuję dziś wegetariańską zupę krem, niezwykle aromatyczną, fantazyjnie zieloną, na którą z upodobaniem patrzą starsi i najmłodsi. 


Składniki jakich będziesz potrzebować:
 
  • 500 g zielonego groszku
  • 1 duża cukinia pokrojona w kostkę
  • 1 młoda cebula pokrojona w drobną kosteczkę
  • 3 młode ziemniaki pokrojone w małą kostkę
  • 1 mały młody seler pokrojony w małą kostkę
  • oliwa (2 łyżki)
  • 2 szczypty świeżo startej gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania: 



 
W oliwie smaż cebulę do zarumienienia, dodaj ziemniaki, seler, cukienie, smaż przez około 5 minut mieszając, dodaj groszek, podlej około 600 ml wody, doprowadź do wrzenia i duś na małym ogniu przez około 12-15 minut. Odstaw do przestudzenia, dopraw gałką, solą i pieprzem, całość zmiksuj blenderem, podgrzej przed podaniem. 


Smacznego! Saha ftourkoum! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...