Translate

piątek, 12 lipca 2013

Ghriba z ciecierzycy




Ghriba hommus to bardzo stary tradycyjny deser wykonywany głównie na bazie mąki z ciecierzycy. Zdecydowanie najczęściej ghriba przygotowywana jest w czasie Ramadanu po zakończeniu dziennego postu jako pożywne i stosunkowo kaloryczne danie o duże zawartości aminokwasów. Również często podczas Eid al-Fitr na tunezyjskich i algierskich stołach króluje ghriba. Przygotowanie ciasta to zadanie niezwykle proste choć wymaga nieco umiejętności manualnych, pieczenie natomiast wymaga znacznego wyczucia. Niespotykany jest jednak zapach jaki unosi się podczas pieczenia tych ciasteczek, zdecydowanie niepowtarzalny. Pamiętać należy przede wszystkim, że pieczenie wymaga stosunkowo niskiej temperatury około 130 stopni i krótkiego pełnego atencji czasu wypiekania - przepieczenie zaowocuje niepożądaną twardością ciasteczek. 


Składniki jakich będziesz potrzebować:
 
  • 150 g masła
  • 1/3 szkl. (około 80g) mąki pszennej
  • 1 i 3/4 szkl. (250g) mąki z ciecierzycy
  • 7/8 szkl. (100g) cukru pudru
  • 1 łyżka oleju

Sposób przygotowania: 


Rozpuść masło w niskiej temperaturze na patelni razem z olejem. Gotuj do uzyskania lekko brązowego koloru ale uważaj aby nie spalić masła. Do miski przesiej oddzielnie sypkie składniki, całość wymieszaj, zalej lekko przestudzonym masłem, ugnieć w dłoniach stosunkowo zwarte ciasto (jeśli ciasto będzie się rozsypywało w dłoniach dodaj około 4-5 łyżek wody i dobrze zagnieć. Gotowe ciasto odstaw na około 15 minut, rozwałkuj w dłoniach na wałeczek o średnicy około 1,5 cm, podziel na odcinki około 5-5,5 cm, tnij lekko z ukosa. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do zamrażalnika na około 30 min. Piecz w piekarniku nagrzanym do 130 stopni przez 15-20 min. pod kontrolą. Upieczone odstaw z blachą do wystygnięcia. 





Smacznego! Saha ftourkoum! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...