Ghriba hommus to bardzo stary tradycyjny deser wykonywany głównie na bazie mąki z ciecierzycy. Zdecydowanie najczęściej ghriba przygotowywana jest w czasie Ramadanu po zakończeniu dziennego postu jako pożywne i stosunkowo kaloryczne danie o duże zawartości aminokwasów. Również często podczas Eid al-Fitr na tunezyjskich i algierskich stołach króluje ghriba. Przygotowanie
ciasta to zadanie niezwykle proste choć wymaga nieco umiejętności
manualnych, pieczenie natomiast wymaga znacznego wyczucia. Niespotykany
jest jednak zapach jaki unosi się podczas pieczenia tych ciasteczek,
zdecydowanie niepowtarzalny. Pamiętać należy przede wszystkim, że
pieczenie wymaga stosunkowo niskiej temperatury około 130 stopni i
krótkiego pełnego atencji czasu wypiekania - przepieczenie zaowocuje
niepożądaną twardością ciasteczek.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 150 g masła
- 1/3 szkl. (około 80g) mąki pszennej
- 1 i 3/4 szkl. (250g) mąki z ciecierzycy
- 7/8 szkl. (100g) cukru pudru
- 1 łyżka oleju
Sposób przygotowania:
Rozpuść
masło w niskiej temperaturze na patelni razem z olejem. Gotuj do
uzyskania lekko brązowego koloru ale uważaj aby nie spalić masła. Do
miski przesiej oddzielnie sypkie składniki, całość wymieszaj, zalej
lekko przestudzonym masłem, ugnieć w dłoniach stosunkowo zwarte ciasto
(jeśli ciasto będzie się rozsypywało w dłoniach dodaj około 4-5 łyżek
wody i dobrze zagnieć. Gotowe ciasto odstaw na około 15 minut, rozwałkuj
w dłoniach na wałeczek o średnicy około 1,5 cm, podziel na odcinki
około 5-5,5 cm, tnij lekko z ukosa. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem
do pieczenia, wstaw do zamrażalnika na około 30 min. Piecz w piekarniku
nagrzanym do 130 stopni przez 15-20 min. pod kontrolą. Upieczone odstaw z
blachą do wystygnięcia.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz