Bissara z bobem serwowana jest na tunezyjskich stołach jako druga gorąca przystawka. Tradycyjnie wywodzi się z kuchni prowincjonalnej, serwowana była jako szybkie i pożywne danie na terenach, gdzie kobiety podobnie jak mężczyźni pracowały na roli. Bób stanowi składnik wielu tunezyjskich potraw - chociaż zdecydowanie w wykorzystaniu tego składnika króluje w regionie Egipt - bogaty w aminokwasy i witaminy (B1, B2, PP, C i prowitamniny A, zawiera ponadto: wapń, fosfor, żelazo, magnez i karoten.) z powodzeniem może stanowić podstawę wielu pożywnych i zdrowych dań.
Kiedy na straganach króluje bób warto urozmaicić naszą dietę w ten składnik!
Składniki jakich będziesz potrzebować (2-3 osób):
- 500 g świeżego bobu
- 1 drobno pokrojona cebula
- 2 ząbki czosnku rozgniecione
- 50 ml oliwy
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 2 pokrojone pomidory bez skóry lub 3/4 puszki poszatkowanych pomidorów
- 3 jaja kur wiejskich
- 2 łyżki pasty ze słodkiej papryki (opcjonalnie)
- szczypta kuminu
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzej oliwę, smaż na złoto cebulę, po 5 minutach dodaj czosnek, wymieszaj. Dodaj koncentrat pomidorowy i pastę z papryki. Włóż pokrojone pomidory, przyprawy i duś na wolnym ogniu pod przykryciem przez około 5 minut. Do całości dodaj około 100 ml wody cały czas mieszając. Dołóż bób i gotuj pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Jaja kur wiejskich powoli, pojedynczo rozbijaj do naczynia następnie wylewaj wolno na potrawę, zmniejsz temperaturę gotowania, przykryj wieczkiem, obserwując i delikatnie co jakiś czas potrząsając całym naczyniem gotuj do uzyskania pożądanej konsystencji jajek (rzadkie lub twarde).
Smacznego! Saha ftourkoum!
Dziękuję za pomysł na niedzielne śniadanie :)
OdpowiedzUsuńwithlovetocook.blogspot.com
Cała przyjemność po mojej stronie :)! Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :) Szkoda, że własnie zjadłam cały worke bobu :) Chyba kupię kolejny i jutro na śniadanko sobie też zjem :)
OdpowiedzUsuń