Dchich to
specjalność Monastyru serwowana zwłaszcza w kresie zimowym (zimowym w
rozumieniu tamtej części świata ;) ) ze względu na jej pożywność.
Kluczowym jej składnikiem jest poławiana przez miejscowych rybaków
ośmiornica, wieść donosi, iż najbardziej pożądanymi są małe ośmiorniczki
delikatniejsze w smaku.
Gęstość
tej zupie nadaje rozdrobniona kasza bulgur (z pszenicy typu durum),
ziarna ciecierzycy oraz bobu, aromat uzyskujemy dzięki ośmiorniczkom,
ras elhanout i świeżej zieleninie.
Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4 osób):
- 250 g ośmiorniczek
- 50-100 g ziaren bobu
- 1 pokrojona w kosteczkę młoda cebula
- 2 rozgniecione ząbki krajowego czosnku
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka harissy (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka ras el hanout (mieszanka przypraw)
- 1/2 szkl. ziaren ciecierzycy (1/2 puszki gotowanej ciecierzycy)
- 3/4 szkl. kaszy bulgur (ostatecznie można wykorzystać pęczak/jęczmienną)
- garść poszatkowanej pietruszki
- 4-5 gałązek naci selera
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ośmiorniczki
szybko obsmaż na oliwie i odstaw. W tym samym naczyniu smaż na oliwie
cebulę i czosnek do zeszklenia, dodaj koncentrat, ras el hanout, harissę
i pieprz i seler. Zalej 2 litrami wody, dotuj pod przykryciem 5 minut.
Dołóż ciecierzycę, bób, kaszę, gotuj na małym ogniu mieszając co jakiś
czas przez około 20-30 minut. Wyjmij nać selera, dodaj poszatkowaną pietruszkę i zamieszaj. Podawaj w wersji na gorąco!
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz