Niezwykle
cieniutkie arkusze ciasta na bazie semoliny, tradycyjnie przygotowywane
na miedzianej tacy umieszczonej nad kamieniem, nazywane brick, malsouka, yufka, filo, Çibörek itd. to sztandarowe smażeniny kuchni
lewantyńskiej oraz tam, gdzie kuchnia ta zapuściła swe korzenie.
Wypełnieniem dla tego ciasta może być cokolwiek zechcemy: warzywa,
nabiał, mięso, orzechy, owoce (wersje na słodko), zawartość również
możemy zwinąć według własnego upodobania rolując cygara, wałeczki,
koperty, trójkąty, półkola, placki, spirale itd. Dzisiejsza wersja to
zdecydowanie wersja wytrawna i najbardziej treściwa, serwowana z
lubością podczas kończących post iftarów.
Proponuję
zwijanie ciasta w kaształt małych trójkącików. W tym celu gotowe ciasto
należy pokroić na paski szerokości około 7-8 cm i długości około 30cm.
Ułóż
nadzienie na jednym z końców ciasta, staraj się zwinąć na jeden z boków
ciasta razem z farszem zakrywając zawartość tak, aby utworzyć kształt
pierwszego trójkąta, teraz zwiń na drugą stronę (do drugiego z boków
figury) i tak na przemian dochodząc do końca paska. Pomocą w tej
czynności niechaj będzie ten instruktażowy filmik, nie jest wymagane
natomiast aby składać ciasto podwójnie (dwa arkusze).
Ilość arkuszy ciasta uzależniona jest od ich wielkości, kształtu. Okrągłych o średnicy około 30 cm wystarczy 10, dużych yufka czy filo 2-3 sztuk.
Składniki jakich będziesz potrzebować (4-5 osób):
- 500 g chudej mielonej wołowiny
- 1/2 szkl. ryżu ugotowanego
- 1-2 jaj kur wiejskich
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonych zieren kolendry
- oliwa
- sól i pieprz
- ciasto
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Mięso
wymieszaj z czosnkiem i przyprawami. Na rozgrzaną oliwę wyłóż mielone
mięso, smaż cały czas mieszając, dodaj odrobinę wody (do 1/2 szklanki),
mieszaj aby mięso się nie sklejało, duś bez przykrycia na wolnym ogniu
aż cała woda wyparuje. Gotowe mięso odstaw do wystygnięcia, wymieszaj z
ryżem i jajkiem, dopraw solą i pieprzem wedle upodobania. Przygotowane
ciasto zwijaj w trójkąty, smaż na głębokim oleju dobrze nagrzanym z obu
stron na złoto. Pojedyncze sztuki wyłóż na papier kuchenny aby odciekły.
Smacznego! Saha ftourkoum!
a gdzie można kupic takie ciasto?
OdpowiedzUsuńhttp://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/
Niestety ciasto na brick nie jest dostępne w PL (nigdy się nie spotkałam), yufka czy filo można dostać w kuchniach świata, sklepikach orientalnych w większych miastach, hurtowaniach spożywczych czy w internecie. Można też bo przepis jest prosty jedynie niezbędna jest praska do ciasta... Pozdrawiam!
Usuń