Translate

piątek, 19 lipca 2013

Brick, börek, malsouka - smażone zawiniątka




Niezwykle cieniutkie arkusze ciasta na bazie semoliny, tradycyjnie przygotowywane na miedzianej tacy umieszczonej nad kamieniem, nazywane brick, malsouka, yufka, filo, Çibörek itd. to sztandarowe smażeniny kuchni lewantyńskiej oraz tam, gdzie kuchnia ta zapuściła swe korzenie. Wypełnieniem dla tego ciasta może być cokolwiek zechcemy: warzywa, nabiał, mięso, orzechy, owoce (wersje na słodko), zawartość również możemy zwinąć według własnego upodobania rolując cygara, wałeczki, koperty, trójkąty, półkola, placki, spirale itd. Dzisiejsza wersja to zdecydowanie wersja wytrawna i najbardziej treściwa, serwowana z lubością podczas kończących post iftarów.

Proponuję zwijanie ciasta w kaształt małych trójkącików. W tym celu gotowe ciasto należy pokroić na paski szerokości około 7-8 cm i długości około 30cm.
Ułóż nadzienie na jednym z końców ciasta, staraj się zwinąć na jeden z boków ciasta razem z farszem zakrywając zawartość tak, aby utworzyć kształt pierwszego trójkąta, teraz zwiń na drugą stronę (do drugiego z boków figury) i tak na przemian dochodząc do końca paska. Pomocą w tej czynności niechaj będzie ten instruktażowy filmik, nie jest wymagane natomiast aby składać ciasto podwójnie (dwa arkusze). 
   

Ilość arkuszy ciasta uzależniona jest od ich wielkości, kształtu. Okrągłych o średnicy około 30 cm wystarczy 10, dużych yufka czy filo 2-3 sztuk.


 Składniki jakich będziesz potrzebować (4-5 osób):
 
 
  • 500 g chudej mielonej wołowiny
  • 1/2 szkl. ryżu ugotowanego
  • 1-2 jaj kur wiejskich
  • 2 rozgniecione ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki mielonej słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1/4 łyżeczki mielonych zieren kolendry
  • oliwa
  • sól i pieprz
  • ciasto
  • olej do smażenia


Sposób przygotowania: 


Mięso wymieszaj z czosnkiem i przyprawami. Na rozgrzaną oliwę wyłóż mielone mięso, smaż cały czas mieszając, dodaj odrobinę wody (do 1/2 szklanki), mieszaj aby mięso się nie sklejało, duś bez przykrycia na wolnym ogniu aż cała woda wyparuje. Gotowe mięso odstaw do wystygnięcia, wymieszaj z ryżem i jajkiem, dopraw solą i pieprzem wedle upodobania. Przygotowane ciasto zwijaj w trójkąty, smaż na głębokim oleju dobrze nagrzanym z obu stron na złoto. Pojedyncze sztuki wyłóż na papier kuchenny aby odciekły.


Smacznego! Saha ftourkoum!





    

2 komentarze:

  1. a gdzie można kupic takie ciasto?

    http://sierotkamarysiawkuchni.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety ciasto na brick nie jest dostępne w PL (nigdy się nie spotkałam), yufka czy filo można dostać w kuchniach świata, sklepikach orientalnych w większych miastach, hurtowaniach spożywczych czy w internecie. Można też bo przepis jest prosty jedynie niezbędna jest praska do ciasta... Pozdrawiam!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...