Dzisiejsza propozycja Ummi to błyskawiczne ciasto na sobotni poranek, bardzo aromatyczne, doskonałe do kawy, herbaty i samo w sobie.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- 0,5 szkl. skrobii kukurydzianej
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 4 jaja wiejskich kur
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- garść uprażonych i drobno pokrojonych migdałów
- garstka namoczonych rodzynek
- 3/4 szkl. oliwy
Sposób przygotowania:
Białka
oddziel od żółtek i ubić je na sztywną pianę. Wsyp powoli cukier, a następnie ciągle ubijając, dodaj żółtka dobrze mieszając po każdym ciasto. Powoli
dosypuj mąkę, skrobię wraz z sodą, proszkiem do pieczenia oraz cynamonem i kardamonem. Wlej oliwę.
Na końcu dodaj rodzynki i migdały i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Wstaw
do nagrzanego piekarnika /180°C/. Piecz ok. 40-50 min. Upieczone ciasto można ozdobić cukrem pudrem.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Lubię takie szybkie wypieki:)
OdpowiedzUsuńPolecałabym zamiast cynamonu wypróbować miód cynamonowy.dostępny na www.anielskieprzysmaki.pl
OdpowiedzUsuńDoskonały jest miód cynamonowy.www.anielskieprzysmaki.pl
OdpowiedzUsuńMusi być świetne - prażone orzechy w cieście zawsze podkreślają jakoś smak :) A tutaj jeszcze jest cynamon, mmm!
OdpowiedzUsuń