Translate

poniedziałek, 29 kwietnia 2013

Zupa rybna





W krajach Afryki Płn. stosunkowo często przyrządza się zupę rybną w postaci kremu. Taka forma niestety pozornie może kojarzyć się z czymś mało apetycznym, czymś również kiepsko wyglądającym... Sympatykom jaskrawych kolorów radzę skupić się na dodatkach (liście pietruszki, kolendry, pokrojone papryczki chili itd.) a smakoszom powiadam - więcej wiary! 

Składniki jakich będziesz potrzebować:

  • 1 pstrąg
  • 250 g filetu z łososia
  • 1 dorada
  • pancerze z 50 dkg świeżych krewetek
  • 1 duża marchew
  • 1 pietruszka
  • 1/2 małego selera
  • 10 cm kawałek pora
  • 1 cebula pokrojona w kosteczkę i obsmażona na maśle klarowanym
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2-3 ziarna ziela angielskiego 
  • 1 liść laurowy
  • szczypta mielonych ziaren kolendry
  • szczypta mielonego kuminu
  • poszatkowana nać kolendry
  • pieprz i sól 







Sposób przygotowania:      





Do dużego garnka włóż obsmażoną cebulkę, warzywa, ryby, pancerze, zieleninę, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę mieloną i kumin, zalej całość zimną wodą (około 2,5 litra). Gotuj na średnim ogniu około 2-3 godzin. Wywar przecedź przez sito. Do czystego naczynia przełóż marchew, pietruszkę, seler oraz rybie mięso (dokładnie oczyszczone z ości) i zalej połową wywaru. Zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj pozostałą część wywaru, wymieszaj i dopraw solą, pieprzem do smaku.




Smacznego! Saha ftourkoum!


 

2 komentarze:

  1. Taka zupka to pewnie skarbnica omega-3 :) Jeszcze po ugotowaniu łyżeczkę oleju rzepakowego do zupki, by było go jeszcze więcej i mamy samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z doswiadczenia wiem, ze czasem najmniej kuszaco wygladajace rzeczy okazuja sie najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...