W krajach Afryki Płn. stosunkowo często przyrządza się zupę rybną w postaci kremu. Taka forma niestety pozornie może kojarzyć się z czymś mało apetycznym, czymś również kiepsko wyglądającym... Sympatykom jaskrawych kolorów radzę skupić się na dodatkach (liście pietruszki, kolendry, pokrojone papryczki chili itd.) a smakoszom powiadam - więcej wiary!
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 1 pstrąg
- 250 g filetu z łososia
- 1 dorada
- pancerze z 50 dkg świeżych krewetek
- 1 duża marchew
- 1 pietruszka
- 1/2 małego selera
- 10 cm kawałek pora
- 1 cebula pokrojona w kosteczkę i obsmażona na maśle klarowanym
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- szczypta mielonych ziaren kolendry
- szczypta mielonego kuminu
- poszatkowana nać kolendry
- pieprz i sól
Do dużego garnka włóż obsmażoną cebulkę, warzywa, ryby, pancerze, zieleninę, ziele angielskie, liść laurowy, kolendrę mieloną i kumin, zalej całość zimną wodą (około 2,5 litra). Gotuj na średnim ogniu około 2-3 godzin. Wywar przecedź przez sito. Do czystego naczynia przełóż marchew, pietruszkę, seler oraz rybie mięso (dokładnie oczyszczone z ości) i zalej połową wywaru. Zmiksuj blenderem do uzyskania jednolitej konsystencji, dodaj pozostałą część wywaru, wymieszaj i dopraw solą, pieprzem do smaku.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Taka zupka to pewnie skarbnica omega-3 :) Jeszcze po ugotowaniu łyżeczkę oleju rzepakowego do zupki, by było go jeszcze więcej i mamy samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńZ doswiadczenia wiem, ze czasem najmniej kuszaco wygladajace rzeczy okazuja sie najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuń