Translate

niedziela, 24 lutego 2013

Surówka z ciecierzycą i tahiną





Ciecierzyca stanowi pożywny i bogaty w proteiny składni i dodatek wielu arabskich dań. Wyśmienicie smakuje również na zimno w połączeniu z innymi surowymi warzywami. Dzisiejsza propozycja to połączenie stosunkowo pospolitych warzyw z aromatycznym, niecodziennym dressingiem.


 
Składniki jakich będziesz potrzebować:

 

  • główka sałaty lodowej poszatkowana na 3-4 cm czworoboki
  • 6 pomidorów rzymskich (lub takich, jakie lubisz) pokrojonych
  • pół cebuli bardzo drobno poszatkowanej
  • puszka ugotowanej ciecierzycy
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • garść poszatkowanej natki kolendry
  • 2 łyżki tahiny
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
  • łyżeczka soku z cytryny
  • rozgnieciony mały ząbek czosnku 
  • woda pozostała po ciecierzycy do uzyskania płynnej konsystencji
  • sól i pieprz  



Sposób przygotowania:     

 
 
W średniej misce wymieszaj warzywa i zieleninę. W małej salaterce połącz składniki dressingu. Warzywa polej sosem 15-20 minut przed podaniem, wymieszaj.
 
 
 

 
 
Smacznego! Saha ftourkoum! 

2 komentarze:

  1. Nie próbowałam robić dressingu na tahinie - niestety najlepsze wychodzą mi na majonezie ;) Spróbuję, bo przepis wydaje się ciekawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pamietam pierwszy raz jadlam ciecierzyce w czasie kolacji ramadanowej :) byla w sosie zwanym przez domownikow "czerwonym" choc nijak sosu polskiego gestego nie przypominal :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...