Ciecierzyca stanowi pożywny i bogaty w proteiny składni i dodatek wielu arabskich dań. Wyśmienicie smakuje również na zimno w połączeniu z innymi surowymi warzywami. Dzisiejsza propozycja to połączenie stosunkowo pospolitych warzyw z aromatycznym, niecodziennym dressingiem.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- główka sałaty lodowej poszatkowana na 3-4 cm czworoboki
- 6 pomidorów rzymskich (lub takich, jakie lubisz) pokrojonych
- pół cebuli bardzo drobno poszatkowanej
- puszka ugotowanej ciecierzycy
- garść poszatkowanej natki pietruszki
- garść poszatkowanej natki kolendry
- 2 łyżki tahiny
- 3 łyżki oliwy
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- łyżeczka soku z cytryny
- rozgnieciony mały ząbek czosnku
- woda pozostała po ciecierzycy do uzyskania płynnej konsystencji
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
W średniej misce wymieszaj warzywa i zieleninę. W małej salaterce połącz składniki dressingu. Warzywa polej sosem 15-20 minut przed podaniem, wymieszaj.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Nie próbowałam robić dressingu na tahinie - niestety najlepsze wychodzą mi na majonezie ;) Spróbuję, bo przepis wydaje się ciekawy:)
OdpowiedzUsuńPamietam pierwszy raz jadlam ciecierzyce w czasie kolacji ramadanowej :) byla w sosie zwanym przez domownikow "czerwonym" choc nijak sosu polskiego gestego nie przypominal :)
OdpowiedzUsuń