Awamat przypominać może malutkie pączki jednak ten bliskowschodni deser nie posiada nadzienia i wykonany jest w połowie z ziemniaczanego puree. Chrupiące, dokładnie na jeden kęs przypadną do gustu nawet po "pączkowej wyżerce" :)
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 1 kubek puree z ugotowanych ziemniaków
- 1 kubek semoliny/krupczatki
- łyżka drożdży instant
- ciepła wody od po ugotowanych ziemniakach
- kilka łyżek miodu
- uprażone, pocięte migdały lub pistacje
Sposób przygotowania:
W średniej misce wymieszaj ziemniaki, mąkę, drożdże, dodaj ciepłą wodę do uzyskania konsystencji bardzo gęstej śmietany. Miskę z gotowym ciastem ustaw nad drugą, większą miską wypełnioną w 1/3 ciepłą wodą, ciasto przykryj i całość wstaw do zimnego piekarnika (zamknięta przestrzeń). Po około 30 minutach wymieszaj jeszcze raz ciasto. Rozgrzej olej do głębokiego smażenia, wykładaj łyżeczką porcje ciasta starając się zachować regularny kształt. Smaż na złoto-brązowy kolor partiami. Nadmiaru oleju pozbądź się wykładając sztuki na papierowy ręcznik kuchenny. Wszystkie ciasteczka przełóż do dużej miski, polej całość miodem, obracając i mieszając postaraj się rozprowadzić miód, posyp migdałami.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz