Dzisiejsza propozycja to tadżin z kurczaka w soczewicy i kaszy pęczak. Do tego dania doskonale pasuje także jagnięcina lub wołowina dlatego wybór pozostawiam indywidualnemu upodobaniu pamiętając, że przygotowanie mięsa czerwonego wymaga więcej czasu niż w przypadku drobiu. Potrawa ta dzięki soczewicy bogata jest w żelazo i magnez dlatego warto aby stała się częstym składnikiem posiłków.
Składniki jakich będziesz potrzebować (na około 2-3 osoby):
- 1,5 kg mięsa z kurczaka/jagnięciny, wołowiny podzielonego na kawałki
- 1 szkl. opłykanej kaszy pęczak
- 2 puszki zielonej soczewicy
- 2 cebule drobno poszatkowane
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skóry
- 1 lekko czubata łyżeczka kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 3 małe ziemniaczki w całość, obrane
- sól i pieprz
- garść poszatkowanej natki kolendry
- garść poszatkowanej natki pietruszki
- 1 łyżka poszatkowanej natki lubczyku
- woda
Sposób przygotowania:
Rozpuść masło w rondlu, smaż cebulę aż wydzieli przyjemny zapach i nabierze złotawego koloru, dodaj kumin i kolendrę i smaż przez kolejnych 2-3 minuty , dodaj kurczaka, przesmaż i całość zalej pomidorami. Pogotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, zalej wodą do poziomu przykrycia mięsa, gotuj 45-50 minut (w przypadku kurczaka) na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy mięso zmięknie dodaj ziemniaki, pęczak, odcedzoną soczewicę, zieleninę, sól i pieprz i zalej wodą w proporcji 1:3 (na jedną szklankę kaszy trzy szklanki wody), gotuj na małym ogniu pod przykryciem, mieszaj co jakiś czas. Potrawa będzie gotowa, gdy kasza wchłonie całą wodę.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Na pewno wypróbuję, lubię potrawy z tadżina.
OdpowiedzUsuńZachęcam do wzięcia udziału w III Festiwalu Kuchni Arabskiej :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy pomysł na soczewicę :)
OdpowiedzUsuń