Translate

czwartek, 7 marca 2013

Tadżin z soczewicą i pęczakiem





Dzisiejsza propozycja to tadżin z kurczaka w soczewicy i kaszy pęczak. Do tego dania doskonale pasuje także jagnięcina lub wołowina dlatego wybór pozostawiam indywidualnemu upodobaniu pamiętając, że przygotowanie mięsa czerwonego wymaga więcej czasu niż w przypadku drobiu. Potrawa ta dzięki soczewicy bogata jest w żelazo i magnez dlatego warto aby stała się częstym składnikiem posiłków. 


Składniki jakich będziesz potrzebować (na około 2-3 osoby):


 


  • 1,5 kg mięsa z kurczaka/jagnięciny, wołowiny podzielonego na kawałki
  • 1 szkl. opłykanej kaszy pęczak
  • 2 puszki zielonej soczewicy
  • 2 cebule drobno poszatkowane
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 1/2 puszki pokrojonych pomidorów bez skóry
  • 1 lekko czubata łyżeczka kuminu
  • 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
  • 3 małe ziemniaczki w całość, obrane
  • sól i pieprz
  • garść poszatkowanej natki kolendry
  • garść poszatkowanej natki pietruszki
  • 1 łyżka poszatkowanej natki lubczyku
  • woda




Sposób przygotowania:     



Rozpuść masło w rondlu, smaż cebulę aż wydzieli przyjemny zapach i nabierze złotawego koloru, dodaj kumin i kolendrę i smaż przez kolejnych 2-3 minuty , dodaj kurczaka, przesmaż i całość zalej pomidorami. Pogotuj na wolnym ogniu przez kilka minut, zalej wodą do poziomu przykrycia mięsa, gotuj 45-50 minut (w przypadku kurczaka) na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy mięso zmięknie dodaj ziemniaki, pęczak, odcedzoną soczewicę, zieleninę, sól i pieprz i zalej wodą w proporcji 1:3 (na jedną szklankę kaszy trzy szklanki wody), gotuj na małym ogniu pod przykryciem, mieszaj co jakiś czas. Potrawa będzie gotowa, gdy kasza wchłonie całą wodę.    


Smacznego! Saha ftourkoum! 
     

3 komentarze:

  1. Na pewno wypróbuję, lubię potrawy z tadżina.

    OdpowiedzUsuń
  2. Zachęcam do wzięcia udziału w III Festiwalu Kuchni Arabskiej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł na soczewicę :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...