Translate

wtorek, 19 lutego 2013

Kunafeh/Kataif




Kunafeh (كنافة), kataif, kadaif to rodzaj zarówno gotowego wypieku jak i ciasta, które służy do jego przygotowania. Kunafeh przyrządzana jest tradycyjnie we wschodniej i południowej części basenu Morza Śródziemnego, dziś znana i przygotowywana jest nieomal na całym Bliskim Wschodzie, Afryce Północnej oraz wszędzie tam, gdzie obecne są wpływy tych kuchni. Kunafeh jako tradycyjne danie kuchni arabskiej podawane jest z serowym wypełnieniem typu Nabulsi (ser z Nablus), inne warianty przewidują wypełnienie orzechowe lub jego brak. Zapraszam i serdecznie polecam


Składniki jakich będziesz potrzebować:



  • 0,5 kg ciasta kataif/kunafeh
  • 250 gramów dobrego masła
  • 150 gramów pociętych pistacji
  • 150 gramów pociętych uprażonych migdałów
Syrop:
  • 4 szkl. cukru trzcinowego
  • 3 szkl. wody
  • 4 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)    



 
Sposób przygotowania:     

 

 

 
Ciasto dobrze wymieszaj z roztopionym masłem, podziel na dwie części. Jedną część wyłóż na przełożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 40x40 cm lub o innym kształcie i dobrze ugnieć. Na ciasto równomiernie rozłóż orzechy, przykryj drugą częścią ciasta i ponownie ugnieć. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20-25 min. aż z wierzchu zbrązowieje. W czasie pieczenia przygotuj syrop: wlej wodę do garnka i zagotuj, zmniejsz maksymalnie temperaturę podgrzewania i wsyp cały cukier. Mieszaj energicznie do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Gotuj na średnim ogniu regularnie mieszając przez około 5 minut. Dodaj cytrynę i nadal gotuj przez kolejnych 10 minut. Syrop odstaw,kiedy ciasto się upiecze gorące polej równomiernie syropem. Ciasto odstaw do wystygnięcia i "nasiąknięcia" (około 6-24 godzin im dłużej tym lepiej!!!)
 

 

 
 
Smacznego! Saha ftourkoum!

 

4 komentarze:

  1. A gdzie mozna kupić ciasto kataif/kunafeh?

    OdpowiedzUsuń
  2. W Polsce np. w sieci "Kuchnie Świata"...

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wyglada, nie mialam jeszcze okazji probowac, ale kusi mnie bardzo ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ojej, jaka nazwa. Ciekawa jestem tego dania

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...