Kunafeh (كنافة), kataif, kadaif to rodzaj zarówno gotowego wypieku jak i ciasta, które służy do jego przygotowania. Kunafeh przyrządzana jest tradycyjnie we wschodniej i południowej części basenu Morza Śródziemnego, dziś znana i przygotowywana jest nieomal na całym Bliskim Wschodzie, Afryce Północnej oraz wszędzie tam, gdzie obecne są wpływy tych kuchni. Kunafeh jako tradycyjne danie kuchni arabskiej podawane jest z serowym wypełnieniem typu Nabulsi (ser z Nablus), inne warianty przewidują wypełnienie orzechowe lub jego brak. Zapraszam i serdecznie polecam.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 0,5 kg ciasta kataif/kunafeh
- 250 gramów dobrego masła
- 150 gramów pociętych pistacji
- 150 gramów pociętych uprażonych migdałów
- 4 szkl. cukru trzcinowego
- 3 szkl. wody
- 4 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka wody z kwiatu pomarańczy (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Ciasto dobrze wymieszaj z roztopionym masłem, podziel na dwie części. Jedną część wyłóż na przełożoną papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 40x40 cm lub o innym kształcie i dobrze ugnieć. Na ciasto równomiernie rozłóż orzechy, przykryj drugą częścią ciasta i ponownie ugnieć. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez około 20-25 min. aż z wierzchu zbrązowieje. W czasie pieczenia przygotuj syrop: wlej wodę do garnka i zagotuj, zmniejsz maksymalnie temperaturę podgrzewania i wsyp cały cukier. Mieszaj energicznie do całkowitego rozpuszczenia się kryształków. Gotuj na średnim ogniu regularnie mieszając przez około 5 minut. Dodaj cytrynę i nadal gotuj przez kolejnych 10 minut. Syrop odstaw,kiedy ciasto się upiecze gorące polej równomiernie syropem. Ciasto odstaw do wystygnięcia i "nasiąknięcia" (około 6-24 godzin im dłużej tym lepiej!!!)
Smacznego! Saha ftourkoum!
A gdzie mozna kupić ciasto kataif/kunafeh?
OdpowiedzUsuńW Polsce np. w sieci "Kuchnie Świata"...
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada, nie mialam jeszcze okazji probowac, ale kusi mnie bardzo ;)
OdpowiedzUsuńOjej, jaka nazwa. Ciekawa jestem tego dania
OdpowiedzUsuń