Translate

wtorek, 29 stycznia 2013

Korzenne maślane ciasteczka





Dziś proponuję bardzo prosty, bardzo łatwy w wykonaniu i dający doskonały efekt przepis na kruchutkie, maślane korzenne ciasteczka bez foremek. Do całości potrzebna będzie tylko jedna miska i papier do pieczenia. Zapraszam w tą jakże aromatyczną i ciut nonszalancką podróż.   


Składniki jakich będziesz potrzebować (około 18 szt.):



  • 2 szkl. semoliny (doskonała będzie krupczatka choć nie z pszenicy durum)
  • 3/4 szklanki cukru trzcinowego drobno zmielonego lub pudru
  • 200 gramów miękkiego masła
  • 1/2 szkl. zmielonych migdałów
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 2 krople esencji z kwiatu pomarańczy lub 1 łyżeczka wody z kwiatów pom.
  • połówki włoskich orzechów


 
Sposób przygotowania:     
 

 

Wszystkie składniki przełóż do miski, zagnieć starannie i cierpliwie aż ciasto uzyska zwartą konsystencję. Z ciasta zrób dwa wałeczki, zawiń w papier do pieczenia lub folię i wstaw do lodówki na 30 min. Blachę (lub dwie) wyłóż papierem do pieczenia. Rozwiń wałki z ciastem, nożem podziel na odcinki wielkości jednej łyżki, uformuj kulki i lekko spłaszcz je z jednej strony. Wyłóż ciastka na blachę w odległości około 3-4 cm od siebie, na środku każdej sztuki wciśnij połówkę orzecha. Piecz w średnio nagrzanym piekarniku (160-180 stopni) przez około 15 min.  

 

 
 
Smacznego! Saha ftourkoum!

4 komentarze:

  1. zdecydowanie mam słabość do ciasteczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają prześlicznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Moja przyszla tesciowa zostawila Mi orange blossom water i tak zastanawiam sie jak to wykorzystac :) wiem, ze algierskie ciasta maja taki dodatek, szczegolnie jedno podawane w czasie ramadanu, ale nie mam dobrego przepisu. Moze moglabys mi cos polecic?

    OdpowiedzUsuń
  4. Z wodą z kwiatu pomarańczy jest zdecydowana większość syropów algierskich. Sztandarowym wypiekiem na bazie tego aromatu będzie chamia (basbosa): http://polskaarabka.blogspot.com/search/label/chamia

    Także Usbu al-Zeinab skąpane są w tak aromatyzowanym syropie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...