Translate

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Zupa krewetkowa



Dziś kolejny post niesiony smakiem i aromatem krewetek. Będzie truizmem jeśli powiem, że kuchnia arabska bogatą jest w dania rybne, owoce morza głównie (jeśli nie jedynie :)) tam, gdzie są one dostępne z natury. Jeśli natomiast stwierdzenie to odnieść do realiów geograficznych (położenia, klimatu) szybko dojdziemy do wniosku, iż w ramach jednej społeczności panują tak odmienne zdania wyłącznie ze względów naturalnych. Dla nomadycznych beduinów ryba, owoce morza wydają się gorszymi niźli wąż ;). Mieszkańcy zatok, wybrzeży rozsmakowani są w darach wód. W średniowieczu połowy ryb były tak obfite, że rybacy specjalizowali się w poławianiu konkretnych gatunków: tawwan - poławiacze tuńczyków, bunni - łowiący i sprzedający marynowane karpie, qardusi - specjaliści od strzępieli czy mahari - łowiący u wybrzeży syryjsko-palestyńskich barweny, ostrygi i przegrzebki. 

Spróbujmy dziś zupy z krewetek.



Składniki jakich będziesz potrzebować (danie dla około 2-3 osób):

  • około 600 gramów krewetek królewskich obranych z pancerzy i opłukanych (pancerze i główki pozostaw do wywaru)
  • 1 średnia cebula drobno pokrojona w kosteczkę i podsmażona
  • 2 zgniecione ząbki czosnku
  • 2 cm świeżo startego korzenia imbiru
  • 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
  • 2 - 2,5 l zimnej wody
  • 2 papryczki chili pokrojone na cienkie plasterki
  • 1/4 łyżeczki carry
  • pokrojona drobno zielenina do posypania: szczypiorek, kolendra, pietruszka, por
  • sól 
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:     
 
 
Do dużego rondla włóż pancerze i główki krewetek oraz cebulę, imbir, pieprz, czosnek i połowę chili, zalej zimną wodą. Zagotuj, zmniejsz płomień do minimum i duś bez przykrycia przez około 30min. Wywar przecedź do czystego garnka, dodaj krewetki i duś około 3 min. na wolnym ogniu, aż mięso zmieni kolor. Dolej do zupy sok z cytryny i dopraw wedle uznania. Podawaj w salaterkach posypaną zieleniną i chili. Jeśli preferujesz z makaronem podawaj w takiej wersji. Niektórzy lubią też zupę krewetkową z pomidorami :). 
 
 
Smacznego! Saha ftourkoum!
   

2 komentarze:

  1. oj taką to bym zjadła...najlepsza zupka to zupa krewetkowa :) uwielbiam ale niestety moi domownicy nie bardzo :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie miałam do czynienia z zupą z krewetek. Twoja wygląda bardzo apetycznie.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...