Szafranowy ryż, na nim krewetki w aromatycznym sosie... Dla oczarowanych smakiem owoców morza wstęp sam się broni, dla sceptyków - rada - warto spróbować! Owoce morza w świecie kuchni arabskiej królują u wybrzeży, poza ich zasięgiem panuje sceptycyzm lub wręcz niechęć... jak dla mnie rodzimy schemat. Przejdźmy jednak do konkretów pamiętając, że zdecydowanie najważniejszą zasadą dla pomyślności tego dania jest - świeży produkt! Jeśli świeżość krewetek będzie wątpliwa taki też będzie efekt, postaraj się zatem o zakup krewetek niemrożonych ze wskazaną datą przydatności do spożycia. Ja mam sprawdzone źródło i chętnie polecę (poza treścią posta!!!).
Składniki jakich będziesz potrzebować (danie dla około 2-3 osób):
- około 500 gramów krewetek królewskich obranych z pancerzy i opłukanych
- 1 średnia cebula drobno pokrojona w kosteczkę
- 2 zgniecione ząbki czosnku
- ¼-1/3 szkl. posiekanej naci kolendry
- 200 ml posiekanych pomidorów bez skóry
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka koncentratu z tamaryndowca
- 2 łyżki cukry trzcinowego
- 2 łyżki masła klarowanego
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mieszanki garam masala
- 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
- 1/2 łyżeczki carry
- sól
Rozpuść na patelni klarowane masło, dodaj cebulę i czosnek - smaż mieszająć do uzyskania lekko brązowego koloru. Dodaj sypkie przyprawy, mieszając smaż aż poczujesz ich intensywny aromat - wyłącz palnik. W blenderze zmiksuj na jednolitą pastę: kolendrę, pomidory, koncentrat pomidorowy i z tamaryndowca, cukier, dołóż do usmażonej cebuli i czosnku, duś na średnim ogniu pod przykryciem przez około 10 min. Na koniec dodaj krewetki, duś przez około 5 min, na średnim ogniu cały czas mieszając - sos powinien zgęstnieć. Krewetki w paście podawaj na ryżu szafranowym bez bakalii.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Krewetki wyglądają niezwykle apetycznie :)
OdpowiedzUsuń