Surówka z pora z
orzechami stanowi smaczną przystawkę, przekąskę do dań rybnych, mięsnych,
wzbogacona orzechami staje się bardziej chrupiąca i zasmakuje nawet tym, którzy
z niedowierzaniem patrzą na zieleninę.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 1 średni por
- ¼ kalafiora
- 1 zgnieciony ząbek czosnku
- ¼ szkl. orzeszków piniowych
- ¼ szkl. orzeszków arachidowych
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu
- 1 łyżeczka tahiny
- sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Pokrój
por wzdłuż na cztery części i każdą drobno posiekaj. Kalafior zetrzyj na tarce
o dużych oczkach, orzechy pokrój nożem, wymieszaj całość. W oddzielnej miseczce
połącz czosnek, jogurt, majonez, tahinę. Posiekane warzywa i orzechy polej
dressingiem, dopraw solą i pieprzem wedle uznania i odstaw na co najmniej 30
minut.
Smacznego!
Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz