Tak
wykwintnej, wymyślnej, kunsztownej i
wyrafinowanej sztuki dekorowania ciasteczek jak w Algierii nie ma nigdzie na
świecie. Zarówno sztuka tradycyjna jak i nowoczesna przyprawia o zachwyt i dozę
niedowierzania. Tematyka algierskiej sztuki cukierniczej składa się z dwóch
równie ważnych aspektów, które równoważą się w produkcie finalnym i od początku
wpływają na tryb pracy. Pierwszym aspektem jest wygląd produktu, misterne
przygotowanie, przemyślana dekoracja w małym rozmiarze, co dodatkowo zwiększa
nakład pracy i czyni wynik wartościowszym. W drugim aspekcie zawiera się istota
smaku, aromatu, który występuje pod dziesiątkiem postaci. Reasumując, wykonana
praca ma być piękna i pyszna zarazem. Zarzut ów istotnym jest w historii
cukiernictwa w ogóle, gdyż częstym symptomem jest przerost formy nad treścią
bądź treści nad formą: słodkości bywają fantazyjnie udekorowane natomiast brak
im walorów smakowych lub walory smakowe przyćmiewa brak estetyki wykonania.
Algierski cukiernik/"cukierniczka" :) kładzie nacisk na oba aspekty od początku do
końca.
O
algierskie słodkości się nie pyta, ich się po prostu smakuje, gdyż dopiero
jedząc jesteśmy w stanie zrozumieć i docenić ich wartość. Pytanie: a co jest w
środku? – może być dziwnie odebrane.
W kwestii kształtu i
aromatu
Czasami bywa tak, że odpowiednim kształtom
ciasteczek odpowiada właściwy smak i wykonanie. Kwestia ta powielana jest w
kunszcie tradycyjnym, w którego ramach wyróżnianych jest kilkadziesiąt rodzajów
ciastek tradycyjnych, którym przypisana jest konkretna nazwa, kształt, aromat,
składniki, sposób przygotowania oraz okazja, której są przypisywane. W sztuce
współczesnej jest większa dowolność, fantazja, kształt, kolorystyka, dekoracje
nie muszą być przypisane do konkretnego smaku, składników czy nawet nazwy,
istotna pozostaje jednak nadal okazja, na którą ciasta mają zostać wykonane.
Podział ze względu na
sposób obróbki
Zasadniczo wyróżnić można
ciasta:
- pieczone,
- połowicznie pieczone
- smażone
- nie poddawane obróbce termicznej
CIĄG
DALSZY NASTĄPI…
Wskazany na zdjęciu przykład zalicza się do rodzaju ciastek połowicznie pieczonych.
Piękne.
OdpowiedzUsuńCiekawy wpis :)