Aromatyczne, wilgotne,
pulchne, delikatne i wyśmienite – czegóż więcej można spodziewać się po jednym
cieście. Ciasta z pomarańczą jako składnikiem występowały w historii kulinarnej
wszędzie tam, gdzie ów owoc dojrzewał w słońcu. Zadziwiająca jest mnogość
wariacji na temat.
Arabskie ciasta
pomarańczowe ujmują przede wszystkim aromatem, smakiem i prostotą wykonania.
Wersja marokańska najczęściej zawiera dodatek mielonych migdałów natomiast
dążąc do uzyskania bardziej wilgotnej, pulchnej konsystencji o zdecydowanie
pomarańczowym smaku i aromacie lepiej dodać naturalnego jogurty z pominięciem
migdałów.
Interesująca i warta
wspomnienia jest także bliskowschodnia propozycja zawierająca wyłącznie
przecier pomarańczowy, mielone migdały, jaja, cukier i proszek do pieczenia.
Możesz zastosować dowolną foremkę: keksową, babkową.
Składniki jakich będziesz potrzebować :
- 1,5 szkl. mąki pszennej
- ½ szkl. skrobi kukurydzianej
- 1 kostka masła pokrojona na kawałki
- 1/3 szkl. miody
- 1 szkl. cukru trzcinowego
- 2-2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jaja
- ½ szkl. jogurtu naturalnego połączonego z ¼ szkl. soku z pomarańczy
- świeżo starta skórka z dwóch pomarańczy
- ¼ łyżeczki kardamonu
Syrop:
- sok wyciśnięty z jednej pomarańczy
- 1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczy
- 1 łyżeczka miodu płynnego
Sposób przygotowania:
Masło wraz z cukrem
zetrzyj na gładką masę. W oddzielnym naczyniu połącz jogurt z sokiem z
pomarańczy oraz miód. W kolejnym naczyniu wymieszaj mąkę ze skrobią oraz
proszek do pieczenia i sodę. Do masy maślanej dodaj masę jogurtową i skórkę z
pomarańczy, wymieszaj dobrze mikserem do całkowitego połączenia się składników
około 5 minut. Do uzyskanej mieszanki wsyp ćwierć mieszanki sypkiej, miksuj do
uzyskania gładkiej masy następnie dodaj jedno jajko i znowu kolejną ćwierć
mieszanki sypkiej a następnie kolejne jajko i tak na przemian. Całość miksuj
około 5 minut. Ciasto przełóż do formy silikonowej lub innej wyłożonej papierem
do pieczenia/wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wstaw do rozgrzanego
piekarnika, piecz przez około 50-55 minut w temperaturze 180 stopni.
Przygotuj syrop z
wymienionych składników i polej nim jeszcze ciepłe ciasto.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Piękny ma kolorek, taki miodowy;)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto, pieknie wygląda.
OdpowiedzUsuńKolor ma cudny! A jak musiało pachnieć, ach...
OdpowiedzUsuń