Ktoś zapewne powie: czyż nie zakrawa o szaleństwo jeśliby robić ręcznie
to, co z taką łatwością można kupić gotowe? Być może ale również może mieć
to głęboki sens. Tradycja robienia makaronu w moim domu była bardzo głęboka,
pamiętam jak dziadek wyrabiał makaron a on znowuż sztukę tą poznał za sprawą swojego
ojca i tak dalej. Czynność ta daje dużą satysfakcję, pozwala dobrać właściwe
składniki, odpowiednie proporcje, nadać dziełu pożądany kształt i przy tym
wszystkim jest zdecydowanie tańszym rozwiązaniem. Mój syn uwielbia dania
mączne, w trosce o jego prawidłowy rozwój staram się sięgać do podstaw,
przygotowywać potrawy w taki sposób i z tych składników, które znam.
Składniki jakich będziesz potrzebować :
- 1 szkl. mąki (plus mąka do podsypania)
- 2 jaja (duże od kur przyzagrodowych)
- szczypta soli
- łyżeczka oleju
Sposób przygotowania:
Wszystkie składniki połącz,
zagniataj cierpliwie do uzyskania jednolitej zwartej konsystencji. Przesyp
stolnicę lub blat i rozwałkuj możliwie cieniutko ciasto (2 mm) próbując zachować
kształt czworoboku.
Pokrój na dowolnej długości paski, przesyp je grubo mąką i
ułóż jedno na drugim, (jeśli chcesz uzyskać bardzo cieniutkie paski krój
pojedynczo), krój nożem do pizzy lub takim jaki posiadasz. Uzyskane kształty
przesypuj mąką unikając sklejania. Makaron możesz wysuszyć lub zastosować od
razu wrzucając do wrzącej osolonej wody, czas gotowania zależy od grubości
pasków – najlepiej kontroluj!
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz