Tadżin dejej felfle zawiera
w sobie to, co mężczyźni krajów Maghrebu lubią najbardziej: mięso, paprykę i ostrą
papryczkę chili. Ta ostatnia jest niezwykle ważnym składnikiem diety sowicie
dodawanym do niemal każdej potrawy począwszy od smażonych jajek, przystawek
przez zupy na wędlinach i tadżinach kończąc. Nie ma chyba dania, którego ich
zdaniem nie dałoby się wzbogacić harissą.
W Tunezji panuje nawet tradycyjne przeświadczenie, że miłość małżonki do męża
wyraża się w silnie wyostrzonym smaku potraw, która zanikając czyni dania
bardziej mdłymi.
Tajemnicą aromatycznych potraw,
wzmacniania ich smaku jest uprzednie uprażenie sypkich przypraw na suchej
patelni i dodawanie ich pod koniec gotowania, odwracając tę zasadę uzyskamy
efekt złagodzenia aromatów. Warto przygotować taką mieszaninę tuż przed
rozpoczęciem gotowania.
Składniki jakich będziesz potrzebować (4-5
osób):
- dwie piersi z kurczaka bez skóry i tłuszczu
- 2 duże cebule starte na tarce o najmniejszych oczkach
- 2 zielone papryki pokrojone w paski
- 5 pomidorów pokrojonych w kostkę
- 2 duże rozgniecione ząbki czosnku
- 1 papryczka chili (1/2 łyżeczki harissy)
- garść mrożonego zielonego groszku
- 1 łyżka curry
- ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kuminu
- 1 łyżeczka mielonej gorczycy lub mielonego korzenia galagalu
- pieprz i sól
- 3 łyżki oliwy
- kilka gałązek naci pietruszki
Sposób przygotowania:
Mięso
pokrój w kostkę o wielkości 3-4 cm. Przypraw solą, pieprzem i
gorczycą/galangalem, odstaw na noc do lodówki lub na minimum 3 godziny (dzięki
temu mięso nabierze pełniejszego smaku ale oczywiście nie jest to warunkiem
koniecznym). Na patelni rozgrzej oliwę i smaż mieszając cebulę aż się zeszkli
na wyda z siebie przyjemny aromat. Dodaj mięso i pomidory, garść groszku, duś na średnim ogniu
przez około 15 minut pod przykryciem od czasu do czasu mieszając. Dołóż
czosnek, paprykę i uprażone sypkie
przyprawy – duś przez około 10 minut. Na
koniec dopraw wedle uznania solą i pieprzem. Po wskazanym czasie wyłóż danie na
jeden duży talerz, udekoruj pietruszką.
Danie
to doskonale pasuje z szafranowym ryżem!
Smacznego! Saha ftourkoum!
Poznaję kuchnię arabską, głównie bliskowschodnią i jest niesamowicie fascynująca. Fajnie znaleźć miejsce, które pomoże mi zgłębiać jej tajniki :D
OdpowiedzUsuńDziękuję!