Translate

niedziela, 18 listopada 2012

Kak al-hamira - ciastka drożdżowe z daktylami





Nie będzie odkryciem, jeśli powiem, że każdy lud korzysta z dóbr natury, które go otaczają. Gloryfikuje składniki, które pozwalają przetrwać, które sycą, leczą i z czasem wpisują się tak głęboko w tradycję i kulturę, iż traktowane są z pietyzmem, w niemal mistyczny i sakralny sposób. Dieta i upodobania kulinarne wynikają wprost z dóbr danych, otaczających egzystencję. W diecie nomadów pustyni znaczące miejsce odgrywały owoce daktylowca, jedne z najstarszych owoców świata. Właściwości, jakie posiadają odpowiadają wprost potrzebą trudnego i surowego życia pustynnego. Spożywane były tuż po zerwaniu z gałęzi, popijane mlekiem, w postaci papek dodawanych do dań słodkich i wytrawnych lub w całości, jako urozmaicenie potrawy. Do dziś w krajach Półwyspu Arabskiego, Afryki Północnej daktyle z lubością są spożywane, dodawane do przeróżnych słodkości, a ich uprawa stanowi niekiedy reglamentowaną i dochodową gałąź gospodarki.   
   
Dziś proponuję drożdżowe babeczki z masą daktylową – kak al-hamira (كعكة الخميرة) – zwinięte w formie ślimaka. 


Składniki jakich będziesz potrzebować (16-18 szt.):


  • 550 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów roztopionego masła
  • 2 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • ¾ szkl. ciepłego mleka
  • 1 roztrzepane białko połączone z odrobiną mleka
  • łyżka drożdży instant


Nadzienie:

  • 250 gramów wypestkowanych, namoczonych daktyli drobno pokrojonych
  • szczypta cynamonu


Syrop:

  • 4 łyżki płynnego miodu
  • łyżka wody z kwiatu pomarańczy
  • kilka kropel soku z limonki



Sposób przygotowania:

Rozpuść masło. Drożdże przełóż do miski lub kubka, dodaj szczyptę cukru, odrobinę ciepłej wody lub mleka i pozostaw do wyrośnięcia. Mąkę przesyp do dużej miski, dodaj cukier, jajka, masło, mleko i drożdże. Ciasto wyrabiaj do uzyskania zwartej, elastycznej konsystencji. Wyrabiaj dokładnie, ale nie dłużej niż przez 5 minut. Miskę przesmaruj olejem i włóż do niej gotowe ciasto, dostaw do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość – około 1-1,5 godziny. Wyłóż ciasto na blat, starannie i równomiernie rozwałkuj uzyskując formę zbliżoną do kwadratu o bokach 40x40cm. Rozsmaruj na cieście masę z daktyli, zwiń delikatnie tworząc wałek. Wałek pokrój na krążki o szerokości 3-4cm. 


Rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia (około 40 minut). Gdy ciastka wyrosną posmaruj je mieszaniną roztrzepanego białka z mlekiem. 


Piekarnik nagrzej do temperatury 180-190 stopni, piecz partiami na środkowej półce przez około 20 minut. W tym czasie w rondlu podgrzej miód i połącz go z wodą z kwiatu pomarańczy, skropl odrobiną soku z limonki. Upieczone drożdżówki posmaruj miodowym syropem.  


Smacznego! Saha ftourkoum!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...