Berkukes
najlepiej jest przygotować własnoręcznie, czynność ta daje satysfakcję i
wzbogaca potrawę. W dobie półproduktów, fast food‘u, cateringu, jedzenia „na
mieście”, jedzenia „byle jak” i „byle czego”, mechanizacji procesu wytwarzania
na szczególną uwagę zasługuje żywność home made, hand made, powstała ze
zdrowych, ekologicznych składników. W tym przypadku powrót do tradycji, korzeni
może przynieść wyzwolenie a pozorne ułatwienia, cywilizacyjny rozwój niestety
skutkują negatywnym wpływem na organizm, co staje się widoczne po latach kiedy
często jest już za późno na pewne zmiany.
Jeśli planujesz zrobić więcej berkukes
na później odstaw na papierze do pieczenia w suche miejsce na kilka dni aż
ciasto wyschnie.
Składniki jakich będziesz potrzebować:
- 1 jajko
- 100 gramów mąki pszennej
- szczypta soli
Sposób
przygotowania:
Wszystkie składniki łączymy, zagniatamy
cierpliwie do uzyskania jednolitej zwartej konsystencji. Osobną miskę
zasypujemy czubatą łyżką mąki pszennej. Z ciasta formujemy wałeczki o średnicy
około 1 cm. Odrywamy kawałeczki formując w palcach zwarte kulki o podobnym
kształcie. Kuleczki wrzucamy do miski, potrząsamy całością obtaczając je w
mące.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Muszę zrobić, już dodałam sobie w telefonie do wypróbowania. A teraz powiedz mi do czego najczęściej dodajesz? Do zup? Czy jak?
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl