Translate

poniedziałek, 26 listopada 2012

Al-ashiyash arabskie szaszłyki




Al-ashiyash/sheshleyka (الأشياش)/(شاشليك) to arabski odpowiednik szaszłyka przyrządzanego najchętniej z jagnięciny, jagnięcych podrobów najczęściej w Eid Al-adha (Święto Ofiarowania). Spacerując letnimi wieczorami po ulicach arabskich miast uderzający jest wszechobecny zapach grillowanego mięsa, zapach ashiyash, któremu stosunkowo trudno się oprzeć…



Składniki jakich będziesz potrzebować (6-8 szt.):

  • 500 gramów pokrojonej w kostkę chudej jagnięciny
  • 500 gramów pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
  • 2 cebule pokrojone na ćwiartki i rozdzielone na pojedyncze warstwy
  • szpikulce do szaszłyków


Marynata do jagnięciny:
  • ¼ łyżeczki rozmarynu
  • ¼ łyżeczki kuminu
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
  • sól


Marynata do drobiu:
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
  • 1,5 łyżeczki curry
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
  • ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
  • sól



Sposób przygotowania:

Połącz w dwóch miseczkach marynaty, natrzyj oddzielnie mięsa i odstaw do lodówki na noc lub 3 godziny. Nadziewaj po kolei mięso drobiowe, cebulę i jagnięcinę. Opiekaj na patelni grillowej, grillu elektrycznym, węglowym, gazowym do przepieczenia mięsa.  

Podawaj na pastą baba ghanoush, hommusem….


Smacznego! Saha ftourkoum!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...