Al-ashiyash/sheshleyka (الأشياش)/(شاشليك) to
arabski odpowiednik szaszłyka przyrządzanego najchętniej z jagnięciny, jagnięcych
podrobów najczęściej w Eid Al-adha (Święto Ofiarowania). Spacerując letnimi
wieczorami po ulicach arabskich miast uderzający jest wszechobecny zapach grillowanego
mięsa, zapach ashiyash, któremu
stosunkowo trudno się oprzeć…
Składniki jakich będziesz potrzebować (6-8
szt.):
- 500 gramów pokrojonej w kostkę chudej jagnięciny
- 500 gramów pokrojonej w kostkę piersi z kurczaka
- 2 cebule pokrojone na ćwiartki i rozdzielone na pojedyncze warstwy
- szpikulce do szaszłyków
Marynata do jagnięciny:
- ¼ łyżeczki rozmarynu
- ¼ łyżeczki kuminu
- ½ łyżeczki słodkiej papryki
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
- sól
Marynata do drobiu:
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry
- 1,5 łyżeczki curry
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki mielonej kozieradki
- ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
- sól
Sposób przygotowania:
Połącz
w dwóch miseczkach marynaty, natrzyj oddzielnie mięsa i odstaw do lodówki na
noc lub 3 godziny. Nadziewaj po kolei mięso drobiowe, cebulę i jagnięcinę.
Opiekaj na patelni grillowej, grillu elektrycznym, węglowym, gazowym do
przepieczenia mięsa.
Podawaj
na pastą baba ghanoush, hommusem….
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz