Aromatyczny
krem z marchwi to danie doskonałe na jesienne dni, rozgrzewające za sprawą
imbiru, chili, aksamitne i łatwe w przygotowaniu, gdy już nie mamy czasu na czasochłonne potrawy. Może być także podawana na
każdym przyjęciu, w gronie osób o różnych dietach – wegetariańskiej,
wegańskiej, religijnych. O czym nie muszę wspominać, zupy krem są także
doskonałe na rodzinne obiady z małymi dziećmi.
Przygotowuję tą zupę zawsze wtedy, kiedy dania w dniach poprzednich były zbyt ciężkie - to doskonała alternatywa.
Występujący w przepisie leben (rodzaj maślanki) można oczywiście zastąpić naturalnym jogurtem, jogurtem typu greckiego, śmietaną...
Składniki jakich będziesz potrzebować (4-5
osób):
- 8 średnich marchwi obranych i startych na dużych oczkach tarki
- 1 pietruszka obrana i starta na dużych oczkach tarki
- 2 średnie ziemniaki obrane i starte jak powyżej
- 1 łyżka startego korzenia imbiru
- 1 duża cebula pokrojona w drobną kostkę
- 1 litr bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- 1/2 łyżki curry
- ¼ łyżeczki kurkumy
- ¼ łyżeczki kardamonu
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- chili opcjonalnie i wedle uznania
- sól, pieprz
- 100 ml gęstego leben/lub jogurtu połączonego ze startą skórką z limonki
Sposób przygotowania:
Cebulę
przesmaż na oliwie aż się zeszkli, dodaj pozostałe starte warzywa i obsmaż je na
dużym ogniu cały czas mieszając przez około 5 minut. Całość zalej ¾ bulionu i
duś przez około 20 minut na średnim ogniu pod przykryciem. Gdy warzywa zmiękną,
dodaj sypkie przyprawy i zmiksuj całość na jednolity krem, dopraw do smaku i dodaj pozostałą część bulionu. Udekoruj leben ze skórką z limonki oraz
opcjonalnie sosem chili.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Wygląda smacznie, bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńwww.basinepichcenie.blox.pl
piękne kolory :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń