Powracają
do historii falafel dziś proponuję
wersję z zielonym grochem w roli głównej urozmaiconą ziarnem sezamu.
Składniki jakich będziesz potrzebować (3-4
osób):
- 400g suchego zielonego grochu odmoczonego przez noc i odcedzonego
- 1 jajko
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1,5 łyżeczki soli
- pieprz
- 1/2 szkl. bułki tartej
- 1/2 szkl. natki pietruszki
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 3-4 łyżek ziaren sezamu
Sposób przygotowania:
Ziarna
grochu odcedzone zmiel mikserem na jednolitą masę. Dodaj wyciśnięty czosnek,
przyprawy, sodę, jajko i pietruszkę, wyrabiaj następnie dodaj bułkę tartą,
sezam i ponownie wyrabiaj do uzyskania zwartej, łatwej do ulepienia masy.
Uformuj dowolne kształty: kulki, spodki, wałki. Ja stosuję specjalną formę,
która pozwala na uzyskanie stosunkowo jednolitych sztuk.
Smaż na głębokim oleju
na złoto-brązowy kolor. Podawaj z hommus.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz