Translate

środa, 14 listopada 2012

Al-mabrouma




Kiedy po raz pierwszy dane mi było skosztować mabrumy byłam zaskoczona, zdumiona i ujęta. Ciasto wyglądem swym przypominające cieniuteńki makaron ale nieporównywalnie bardziej delikatne i chrupiące – jakże coś takiego przygotować i jeść??? – stanowi uciechę dla podniebienia. Sam sposób przygotowania ciasta kataifi jest arcydziełem. Przygotowane z mąki, oliwy i wody za pomocą specjalnego lejka wylewa się na gorący, obracający się blat w kształcie koła, wstępnie podpieczone nadaje się do dalszej obróbki termicznej. Cóż za inwencja twórcza! Kataifi wykorzystywane jest na wiele sposobów, zdecydowanie na słodko ale z różnymi dodatkami i w przeróżnych formach. Mabruma przyjęła natomiast formę zapiekanych faszerowanych rulonów skąpanych w miodzie. W tej odsłonie proponuję farsz pistacjowy i jest to chyba jedna z najprostszych wariacji na temat.  

Mabruma z historycznego punktu widzenia jest specjałem syryjskim. W świecie arabskim również znana jest jako tradycyjna specjalność tego kraju choć z chęcią powielana w większości państw regionu.

Niestety ciasto kataifi nie jest powszechnie dostępne i trzeba się znacznie wysilić aby je „zdobyć”. Na pocieszenie powiem tylko, iż wysiłek ten wart jest zachodu a efekt końcowy z pewnością wynagrodzi wszelkie starania.



Składniki jakich będziesz potrzebować (4-5 osób):


  • 250-300 gramów ciasta kataifi
  • pistacje
  • ½ kostki masła
  • 5-7 łyżek płynnego miody

  • drewniany wałek o średnicy około 4-5 cm
  • papier do pieczenia
  • folia aluminiowa
  • nóż szefa

 
Sposób przygotowania:

Rozpuść masło. Gotowe ciasto kataifi połącz z roztopionym masłem (pozostaw trochę na później) i rozłóż równomiernie na kawałku folii aluminiowej o szerokości pozwalającej na obwinięcie drewnianego wałka wokoło i długości około 30 cm. Obwiń wałek ciastem ciasno i szczelnie, całość dodatkowo uszczelnij folią aluminiową i wstaw do zamrażalnika na około 30 min. Usztywniony rulon wyjmij z zamrażalnika, usuń drewniany wałek. Całość wypełnij szczelnie pistacjami, pamiętając że ciasto jest dość kruche i łatwo można je uszkodzić! Rulon posmaruj resztą roztopionego masła. Gotowe ciasto zwiń ponownie w folię aluminiową, wyłóż na blachę umieszczoną na papierze do pieczenia i wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury około 180 stopni na 20 minut. Po upływie wskazanego czasu rozwiń folię aluminiową i opiekaj ciasto z każdej strony na złoty kolor. Upieczony rulon skąp w miodzie i pokrój ostrożnie nożem na 3 cm krążki.


Smacznego! Saha ftourkoum!

  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...