Translate

niedziela, 28 października 2012

Reshta - łazanki po arabsku





















Pewne składniki mają swe miejsce i zastosowanie w zdawałoby się odległych tradycjach kulinarnych. Wykorzystywane na różne sposoby, komponowane z przeróżnymi dodatkami, w formie deseru bądź przystawki, dania głównego lub dodatku dośniadania a jednak pozostające nadal tym samym składnikiem. Takie właśnie uczucie zrodziło we mnie danie nazywane we wschodniej i centralnej części Algierii reshta/rechta. Podstawowym jego elementem jest ni mniej ni więcej niż łazanka tradycyjna. Podana z gotowanącukinią, marchwią, ziemniakami, ciecierzycą i mięsem, skąpana w delikatnym wywarze. I choć łazanki kojarzą nam się z czymś pospolitym, plebejskim bądźpostnym danie to smakuje naprawdę wybornie a osobistym jego miernikiem jest moje dziecko.


Reshta jest nietuzinkowa także z innego względu – w doborze i ilości wykorzystywanych przypraw zdecydowanie nie przystaje do innych arabskich potraw, rzec by można, że jest dość skąpa.


Składniki jakich będziesz potrzebować(około 4 os.):

· 2 piersi z kurczaka bez skóry
· 2 małe cebule posiekane
· 1 kg łazanki tradycyjnej
· 1-2 cukinii
· 2 obrane marchewki
· 1 garść ciecierzycy ugotowanej
· 10 cm kawałek rzepy pokrojony na ćwiartki
· woda
· 1 pęczek naci selera
· 1 pęczek kolendry
· 1/2 łyżeczki ras el hanout (opcjonalnie) lub szczypta cynamonu
· sól
· pieprz
· olej
· rozpuszczone masło (około 2 łyżki)


Sposób przygotowania:

W dużym rondlu podgrzej olej, przesmaż delikatnie cebulę i mięso i gdy ta się zeszkli dodaj warzywa, zieleninę,przyprawy i wodę do poziomu przykrycia składników. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut. W tym samym czasie do miski wsyp łazanki, polej 1/3 masła i ¼ szklanki ciepłej wody. Całość wymieszaj w dłoniach w taki sposób, aby kluski nie sklejały się, przełóż do naczynia do gotowania na parze i umieść nad garnkiem z gotującą się wodą. Po 10-15 minutach przełóż na nowo do miski i czynność powtórz (w sumie należy przekładać do miski i mieszać łazanki minimum 3 razy do aż kluski zmiękną). Gdy całość się ugotuje (kluski i wywar) przełóż łazanki do miski lub talerza, polej wywarem w dowolnej ilość (raczej mniej niż za dużo), posyp ciecierzycą, udekoruj warzywami i rozdrobnionym kurczakiem


Smacznego! Saha ftourkoum!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...