Pewne składniki mają swe miejsce i zastosowanie w zdawałoby się odległych tradycjach kulinarnych. Wykorzystywane na różne sposoby, komponowane z przeróżnymi dodatkami, w formie deseru bądź przystawki, dania głównego lub dodatku dośniadania a jednak pozostające nadal tym samym składnikiem. Takie właśnie uczucie zrodziło we mnie danie nazywane we wschodniej i centralnej części Algierii reshta/rechta. Podstawowym jego elementem jest ni mniej ni więcej niż łazanka tradycyjna. Podana z gotowanącukinią, marchwią, ziemniakami, ciecierzycą i mięsem, skąpana w delikatnym wywarze. I choć łazanki kojarzą nam się z czymś pospolitym, plebejskim bądźpostnym danie to smakuje naprawdę wybornie a osobistym jego miernikiem jest moje dziecko.
Reshta
jest nietuzinkowa także z innego względu – w doborze i ilości
wykorzystywanych przypraw zdecydowanie nie przystaje do innych arabskich
potraw, rzec by można, że jest dość skąpa.
Składniki jakich będziesz potrzebować(około 4 os.):
· 2 piersi z kurczaka bez skóry
· 2 małe cebule posiekane
· 1 kg łazanki tradycyjnej
· 1-2 cukinii
· 2 obrane marchewki
· 1 garść ciecierzycy ugotowanej
· 10 cm kawałek rzepy pokrojony na ćwiartki
· woda
· 1 pęczek naci selera
· 1 pęczek kolendry
· 1/2 łyżeczki ras el hanout (opcjonalnie) lub szczypta cynamonu
· sól
· pieprz
· olej
· rozpuszczone masło (około 2 łyżki)
Sposób przygotowania:
W
dużym rondlu podgrzej olej, przesmaż delikatnie cebulę i mięso i gdy ta
się zeszkli dodaj warzywa, zieleninę,przyprawy i wodę do poziomu
przykrycia składników. Całość gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez
około 30 minut. W tym samym czasie do miski wsyp łazanki, polej 1/3
masła i ¼ szklanki ciepłej wody. Całość wymieszaj w dłoniach w taki
sposób, aby kluski
nie sklejały się, przełóż do naczynia do gotowania na parze i umieść
nad garnkiem z gotującą się wodą. Po 10-15 minutach przełóż na nowo do
miski i czynność powtórz (w sumie należy przekładać do miski i mieszać
łazanki minimum 3 razy do aż kluski zmiękną).
Gdy całość się ugotuje (kluski i wywar) przełóż łazanki do miski lub
talerza, polej wywarem w dowolnej ilość (raczej mniej niż za dużo),
posyp ciecierzycą, udekoruj warzywami i rozdrobnionym kurczakiem
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz