Jak
świat długi i szeroki podstawowym składnikiem diety społeczeństw ludzkich jest
chleb. Chleb stanowi także od wieków centralny i symboliczny element jadłospisu
wymieniany w najstarszych źródłach historii kultury materialnej Bliskiego
Wschodu i Europy. We wskazanych kręgach kulturowych rozpatrywany jest ponadto w
kategoriach kultowych i sakralnych. Spożywanie, łamanie chleba traktowane jest
zarówno w kategoriach doczesnych ale i eschatologicznych. Tradycja nabożnego
traktowania chleba, zbierania jego resztek, separowania od innych pozostałości
produktów żywnościowych wynika właśnie z tych przekonań i założeń. Wypiek oraz
receptura z upływem czasu, upodobaniami zmieniała się, dlatego dzisiejszy chleb
różni się od swej pierwotnej formy przypominającej raczej podpłomyk. W ramach
kultury arabskiej utrzymuje się nadal tradycja wypieku chleba niespulchnianego,
który to historycznie starszy jest od pulchnego pieczywa. Arabowie rozróżniają
kilkanaście rodzajów chleba, które różnią się między sobą składem, sposobem
formowania, miejscem wypieku, jego temperaturą oraz zastosowaniem.
W
kulturze arabskiej sformułowaniem „chleb powszedni” czy „chleb jako podstawowy
składnik diety” nabiera tym bardziej autentycznego charakteru, gdyż chleb
obecny jest obowiązkowo przy każdym posiłku łączony totalnie ze wszystkim. W
niektórych krajach arabskich zastawiony stół, na którym nie ma chleba staje się
dla biesiadników pusty i jakoby nieskończony. Czasami wydać się może dziwnym
łączenie chleba z ziemniakami, ryżem natomiast w arabskim kręgu kulturowym
połączenie to jest jakże naturalne i oczywiste.
Uwielbiam
arabskie pieczywo i mogłabym przechadzając się ulicami zaglądać do każdej z
piekarń pragnąc skosztować kolejnego wypieku kuszącego swym aromatem,
świeżością i ciepłem. Dziś zaproponuję kolejny rodzaj chleba wypiekany w piecu.
Składniki
jakich będziesz potrzebować (na około 6 sztuk):
- 600 gramów kaszy manny
- 400 gramów mąki tortowej (odłóż trochę do podsypania)
- około 700 ml ciepłej wody
- około 50 gramów roztopionego masła
- 1,5-2 łyżeczek soli
- 2 płaskie łyżki drożdży instant
- małą garść czarnuszki
- małą szczypta cukru
Sposób przygotowania:
W
małej miseczce wymieszaj cukier i drożdże z odrobiną ciepłej wody. Odstaw do
wyrośnięcia. W dużej misce połącz kaszę z mąką pozostawiając nieco mąki do
posypywania oraz z połową czarnuszki. Dodaj masło, sól, drożdże i całość
zamieszaj następnie dolej ciepłą wodę. Wyrabiaj ciasto najpierw w misce
(podsyp, jeśli jest zbyt kleiste, ponieważ w końcowym efekcie powinno być
pulchne i nie przywierać), a gdy już uzyskać zwartą formę, która nie przykleja
się do ścianek miski wyrabiaj jeszcze na blacie do połączenia wszystkich
składników. Podstawową zasadą tradycyjnych gospodyń jest żmudne wyrabianie
ciasta jednakowoż najlepszy efekt uzyskuje się wyrabiając jest intensywnie nie
dłużej niż przez 5 minut. Gdy już uzyskać pożądaną konsystencję odstaw ciasto w
ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 minut uprzednio wysmarowując ścianki
miski olejem. Po upłynięciu wskazanego czasu ponownie zagnieć ciasto, podziel
na 6 równych części i jak poprzednio odstaw w misce do wyrośnięcia w cieple pod
przykryciem. W tym samym czasie przygotuj blachę do pieczenia i nagrzej
piekarnik do maksymalnej temperatury. Części ciasta wyjmuj pojedynczo formując
płaskie krążki o grubości około 2-3 cm.
Z wierzchu posyp czarnuszką starając
się lekko wgnieść ziarna w ciasto.
Piecz przez około 15 minut jednocześnie z
góry i z dołu na średniej półce następnie pod koniec pieczenia przełóż blachę
na górę, aby ciasto się przypiekło z wierzchu.
Smacznego!
Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz