Translate

niedziela, 28 października 2012

Cigaro z masą migdałową


 
Dzisiejszy poranek niestety nie napawał mnie optymizmem…za oknem pierwsze śnieżne ostoje i dla pełnego tęsknoty za ciepłem, letnim słońcem, wakacyjną włóczęgą serca to już zapowiedź pożegnania złudzeń i definitywnego końca końców. Na zegarku 8:15, w kuchni panuje półmrok, za oknem mgła okala niemal wszystko w promieniu 20 metrów. Dziś jednak stoi przede mną zadanie, mam zamiar wykonać cygara z migdałami. Jest to tradycyjny algierski przepis i postaram się wykonać go w jak najbardziej zbliżonym do oryginału wydaniu.

Przypominam sobie jedną z cukierni algierskich przepełnioną różnorodnością ciast, ciasteczek i słodkich dekoracji. W tym miejscu należy wspomnieć, iż Algieria znana jest w świecie arabskim z kunsztu cukierniczego, dekoracyjnych fantazji i precyzji. To właśnie tu znajdziemy przepych dekoracji, które przywodzą myśli w stylu: to się je czy podziwia? Powróćmy jednak do opowieści. Pierwsza gablota wypełniona tortami, przekładanymi fantazyjnie ciastami, druga zawierała kilka stosów ułożonych w formie stożków tradycyjnych ciasteczek. Trzecia nie mniej przepełniona, prezentowała udekorowane z finezją ciastka weselne. Od widoku można doznać oczopląsu, pomieszania zmysłów, proces decyzyjny głęboko zachwiany. W takiej sytuacji decyduję się na cigaro i mogę być pewna, że wybór ów mnie w pełni zadowoli. Po kilku minutach kelner przynosi talerzyk z trzema ciasteczkami (tak tylko trzema i tyle zdecydowanie wystarczy, aby zaspokoić nawet najbardziej spragniony apetyt J). Chrupiące, złotawe i delikatnie lepkie błyskawicznie pękają pod naciskiem zębów…cóż…POEZJA smaku! Każdym kęs to sposób na powolne delektowanie się smakiem – cygara nie można zjeść szybko dzięki migdałom. Dość nęcenia, przejdźmy do przepisu.


Składniki jakich będziesz potrzebować (około 20 szt.):

  • 300 gramów obranych, uprażonych i zmielonych migdałów
  • 10 listków ciasta brick lub filo (oba bardzo cienkie wykonane jedynie z mąki, wody, tłuszczu i soli)
  • 3-4 łyżek wody z kwiatów pomarańczy
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • 1 łyżeczka startej skórki z pomarańczy
  • 300 gramów brązowego cukru
  • olej do głębokiego smażenia
  • 3/4 szkl. płynnego miody


 
Sposób przygotowania:

W miseczce wymieszaj migdały, cukier, wodę z kwiatów pomarańczy, cynamon i skórkę uzyskując zwartą masę. 


Ja korzystam z ciasta brick, które niestety bardzo trudno dostać w Polsce dlatego możesz wykorzystać także bardziej dostępne filo. W przypadku brick okrągłe krążki podziel na pół uzyskując tym czasem dwadzieścia sztuk. Z ciastem filo można postąpić podobnie dzieląc arkusze na mniejsze części, jednak w tym przypadku musisz oczekujące arkusze przykryć lekko wilgotną ściereczką ograniczając tym samym wyschnięcie. Każdorazowo wykorzystuj jedną czubatą łyżeczkę masy migdałowej. Ugnieć ją w rękach, roluj tworząc wałeczek o długości około 10 cm.


Wałeczek ułóż w dolnym brzegu ciasta 2 cm przed jego końcem. 


Zwiń raz, załóż prawy i lewy brzeg ciasta tak, aby zamknąć szczelnie boki i zroluj do końca.



Gotowe cygara układaj na talerzu zwiniętym końcem do dołu, aby się nie rozwijały, kolejne układaj obok i na tworząc piramidę. 


Gdy zwiniesz wszystkie sztuki rozgrzej olej na patelni – temperatura musi być wysoka, aby cygara smażyły się szubko (i nie wchłaniały za dużo oleju), oznacza to również, że musisz je cały czas kontrolować. Wykładaj pojedynczo.
  • Jeśli smażysz na patelni układaj zwiniętym końcem do dołu – jeśli o tym zapomnisz cygara mogą się rozwinąć.
  • Jeśli korzystasz ze sprzętu do smażenia w głębokim tłuszczu każde cygaro trzymaj w szczypcach kuchennych zanim ciasto się nie zamknie.
Usmażone sztuki wykładaj na chłonny ręcznik kuchenny. W małym rondelku podgrzej miód i maczaj w nim z każdej strony cygara. Wyłóż na właściwy talerz i opcjonalnie polej resztą miodu, udekoruj wedle uznania.

Cygara można także piec w piekarniku natomiast należy je uprzednio posmarować z każdej strony rozpuszczonym masłem!


Smacznego! Saha ftourkoum!  

 

1 komentarz:

  1. Przepis - marzenie... dzięki! :-)
    I tak skonczyło mi się filo po ostatniej baklavie. Czas na zakupy!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...