Powracając
znowuż do tematu arabskiego pieczywa tym razem proponuję khobz tajine/khmira/matlou. Specyfika tego chleba polega na tym, iż jest on prażony na specjalnej
glinianej lub metalowej patelni tajine. Przygotowywany
jest zarówno w domach jak i w piekarniach przy czym jak się każdy domyśla
ta domowa wersja jest smaczniejsza. Matlou wykorzystywany jest również przez fast food do produkcji np. kebabu.
Do
wykonania tego przepisu nie jest niezbędne posiadanie tradycyjnego naczynia,
równie dobrze pieczywo to można przygotować wykorzystując patelnię grillową.
Składniki jakich będziesz potrzebować (1
sztuka):
- 0,5 kg kaszy mann
- około 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka drożdży instant
- 1 łyżeczka soli
- mała szczypta cukru
- mała garść czarnuszki
Sposób przygotowania:
W
małej miseczce wymieszaj cukier i drożdże z odrobiną ciepłej wody. Odstaw do
wyrośnięcia. Gdy drożdże wyrosną w dużej misce połącz kaszę z drożdżami, wodą,
solą i czarnuszką. Wyrabiaj ciasto najpierw w misce (podsyp kaszą manną, jeśli
jest zbyt kleiste, ponieważ w końcowym efekcie powinno być pulchne i nie
przywierać), a gdy już uzyskać zwartą formę, która nie przykleja się do ścianek
miski wyrabiaj jeszcze na blacie do połączenia wszystkich składników. Gdy już
uzyskać pożądaną konsystencję odstaw ciasto w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na
około 60 minut uprzednio wysmarowując ścianki miski olejem.
Po upłynięciu
wskazanego czasu ponownie zagnieć ciasto i jak poprzedni o odstaw w misce do
wyrośnięcia w cieple pod przykryciem na około 45 minut. W
tym samym czasie przygotuj patelnię grillową do prażenia, gdy ciasto podwoi swą
objętość uformuj z niego okrągły placek lub placek o kształcie patelni i
pozostaw znowuż do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
Patelnię przesmaruj
roztopionym masłem i dobrze nagrzej. Wyłóż ciasto na patelnię, nakłuj w kilku
miejscach widelcem i piecz na średnim ogniu z dwóch stron aż się zarumieni lub
nawet lekko przypali.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Wykonanie tego chlebka wydaje się bardzo proste. Chętnie spróbuję w domu :)
OdpowiedzUsuń