Fasola (الفاصولياء) znana jest w kuchni arabskiej od pokoleń i nie przypadkowo w języku arabskim wymawiana fasolja z polska brzmi fasola. Wszystkim znudzonym "fasolą po bretońsku", której żaden Bretończyk nigdy nie skosztował proponuję zwrócić się w kierunku przepisu wegetariańskiego. Tajemnica tej potrawy tkwi natomiast w niedopowiedzeniach, gdyż potrawa ta tylko połowicznie jest fasolowa bo drugą jej połowę wypełniają oliwki.
Pamiętaj aby odcedzone oliwki wstawić na noc do wody. Przed gotowaniem odcedź je ponownie.
Jeśli planujesz wykorzystać fasolę suchą pamiętaj, aby również ja namoczyć przez noc, a następnie ugotować do miękkości (około 1h).
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 3-4 os.):
- 2 puszki fasoli białej po około 400g / około 200g suchej fasoli
- 250g oliwek zielonych manzanilla drylowanych
- 3 posiekane pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1/2 szkl. wody
- 1 dużą cebulę drobno posiekaną
- 2 ząbki czosnku wyciśnięte
- 2 łyżki oliwy
- 3/4 szkl. posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżkę posiekanych liści mięty
- 1 łyżeczkę słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki zmielonych zieren kolendry
- 1/2 łyżeczki zmielonych ziaren kminu rzymskiego
- 1/4 łyżeczki zmielonej gałki musztatołowej
- sól wedle uznania
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wyłóż cebulę i przyprawy po około 3 min. dodaj czosnek. Smaż na wolnym ogniu aż cebulą się lekko zarumieni. Dodaj pomidory, wodę i oliwki, smaż przez kolejne 20 min. bez przykrycia. Dołoż odcedzoną fasolę i zioła. Gotuj na wolnym ogniu przez 15 min. bez przykrycia aż większość wody odparuje.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz