Tadżin z baraniny w groszku/Yakhnat al-Lubja (يخنة الفاصوليا الخضراء و الخروف) jest jedną z moich ulubionych potraw. Delikatne, rozpływające się w ustach mięso, pyszny zielony groszek zanurzony w lekko gęstym, chwilami efemerycznie cynamonowym sosie... poezja smaku i aromatu. Powiem szczerze, byłoby ignorancją dla własnego poczucia smaku nie spróbować tego dania, zbrodnią dokonaną na wysublimowanej potrzebie łaknienia.
Tradycyjnie w arabskim sposobie na długo-gotowane danie lub gulasz mięso nie stanowi centralnego składnika potrawy lecz traktowane jest w sposób zrównoważony do innych składników, zarazem jako przyprawa, środek zapachowy.
Pamiętaj, że baraninę w ostateczności można zastąpić wołowiną, cielęciną, koziną lub nawet kurczakiem jednakże wersja z mięsem czerwonym jest zdecydowanie bardziej aromatyczna i właściwa.
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 2-3 os.):
- 500-750g baraniny
- 2 puszki zielonego groszku konserwowego odsączonego
- 1 średnia marchew pokrojona w skośne talarki
- 2 ziemniaki pokrojone na ćwiartki
- 1 pomidor bez skórki pokrojony w kostkę
- 2-3 szkl. wody (im więcej tym dłużej należało będzie gotować do zgęstnienia sosu)
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka słodkiej papryki
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- pieprz i sól do smaku
Sposób przygotowania:
Obmytą baraninę wraz z przyprawami, pomidorem i łyżką koncentratu włóż do szybkowaru i zalej wodą. Gotuj na mocnym ogniu pod przykryciem przez 20-30 min. Po wskazanym czasie wyłącz palnik i poczekaj aż ciśnienie się unormuje następnie otwórz szybkowar i dodaj pozostałe składniki. Gotuj w zamknięciu kolejne 20 min. następnie znowu wyłącz palnik i poczekaj zanim otworzysz szybkowar. Po otwarciu gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia aż sos lekko zgęstnieje.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Obmytą baraninę wraz z przyprawami, pomidorem i łyżką koncentratu włóż do szybkowaru i zalej wodą. Gotuj na mocnym ogniu pod przykryciem przez 20-30 min. Po wskazanym czasie wyłącz palnik i poczekaj aż ciśnienie się unormuje następnie otwórz szybkowar i dodaj pozostałe składniki. Gotuj w zamknięciu kolejne 20 min. następnie znowu wyłącz palnik i poczekaj zanim otworzysz szybkowar. Po otwarciu gotuj na wolnym ogniu bez przykrycia aż sos lekko zgęstnieje.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz