Jeżeli zasmakowała Ci już ciecierzyca, lubisz szpinak lub nie masz dobrego pomysłu na danie, w którym tę zdrową zieleninę można by przemycić spróbuj przepisu łączącego zarówno wszystko to, co najlepsze ze szpinaku (łatwo przyswajalne żelazo, witaminy, składniki mineralne, chlorofil oraz luteinę i beta-karoten) i ciecierzycy ( 25% białka o bardzo korzystnym składzie aminokwasowym, fosfor, potas, błonnik, większość witamin z grupy B, żelazo) jak i pełnego niepowtarzalnego aromatu dzięki wykorzystanym przyprawom.
Pamiętaj, aby danie to przygotować w dość dużym naczyniu ponieważ szpinak początkowo zajmuje dużą objętość, która drastycznie się zmniejszy gdy zwiotczeje.
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 4 os.):
- 3 puszki ciecierzycy (po około 425 g) opłukanej i odsączonej
- 2 łyżki oliwy
- 1 posiekana cebula
- 3 ząbki czosnku wyciśnięte
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
- 2 łyżeczki zmielonych nasion kminu rzymskiego
- 3 drobno posiekane pomidory
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 szkl. wody
- 1/4 szkl. świeżych liści kolendry posiekanych
- 2 łyżki świeżej mięty posiekanej
- 500 g świeżego szpinaku posiekanego
Sposób przygotowania:
Na rozgrzaną oliwę wyłóż cebulę i przyprawy po około 3-5 min. dołóż czosnek. Smaż mieszając aż cebula zmięknie. Dołóż ciecierzycę, pomidory i koncentrat. Wlej szklankę wody i dodaj zioła. Duś na wolnym ogniu około 10-15 min. Dodaj szpinak i podgrzewaj przez około 5 min. bez przykrycia aż szpinak zwiotczeje.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz