Translate

piątek, 14 października 2011

Hommus ze szpinakiem


Jeżeli zasmakowała Ci już ciecierzyca, lubisz szpinak lub nie masz dobrego pomysłu na danie, w którym tę zdrową zieleninę można by przemycić spróbuj przepisu łączącego zarówno wszystko to, co najlepsze ze szpinaku (łatwo przyswajalne żelazo, witaminy, składniki mineralne, chlorofil oraz luteinę i beta-karoten) i ciecierzycy ( 25% białka o bardzo korzystnym składzie aminokwasowym, fosfor, potas, błonnik, większość witamin z grupy B, żelazo) jak i pełnego niepowtarzalnego aromatu dzięki wykorzystanym przyprawom. 

Pamiętaj, aby danie to przygotować w dość dużym naczyniu ponieważ szpinak początkowo zajmuje dużą objętość, która drastycznie się zmniejszy gdy zwiotczeje.



Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 4 os.):

  • 3 puszki ciecierzycy (po około 425 g) opłukanej i odsączonej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 posiekana cebula
  • 3 ząbki czosnku wyciśnięte
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki zmielonych ziaren kolendry
  • 2 łyżeczki zmielonych nasion kminu rzymskiego
  • 3 drobno posiekane pomidory
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 1 szkl. wody
  • 1/4 szkl. świeżych liści kolendry posiekanych
  • 2 łyżki świeżej mięty posiekanej
  • 500 g świeżego szpinaku posiekanego 

Sposób przygotowania: 


Na rozgrzaną oliwę wyłóż cebulę i przyprawy po około 3-5 min. dołóż czosnek. Smaż mieszając aż cebula zmięknie. Dołóż ciecierzycę, pomidory i koncentrat. Wlej szklankę wody i dodaj zioła. Duś na wolnym ogniu około 10-15 min. Dodaj szpinak i podgrzewaj przez około 5 min. bez przykrycia aż szpinak zwiotczeje.   


Smacznego! Saha ftourkoum! 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...