Translate

środa, 26 października 2011

Grochowa po arabsku





W polskim wydaniu zupa grochowa nie obędzie się bez kiełbasianego okraszenia, majeranku i zacnej dozy cebuli. Proponuję zatem odmienny przepis, który pokochałam, bez wieprzowej kiełbasy, majeranku. Doskonała dla wegetarian, słowem na nowo zakochałam się w grochu. 








Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 2-3 os.):

  • 1 szkl. opłukanego grochu łuskanego w połówkach
  • 2,5-3 litrów wody
  • 2 marchwie
  • 1 pietruszka korzeń
  • 1/4 selera
  • 1/2 małej cebulki przypalonej nad ogniem
  • 1 łyżka oliwy
  • sól i pieprz do smaku
  • pół szkl. świeżej naci pietruszki
  • 1 łyżka mąki
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonych nasion kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
  • kurkuma na czubku łyżeczki
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej


Sposób przygotowania: 


Do wody włóż wszystkie składniki poza mąką i pietruszką. Gotuj pod przykryciem aż groch zmięknie. Całość zmiksuj blenderem, mąkę rozkręć z odrobiną wody i odrobiną zupy, dodaj do całości i ponownie zmiksuj. Zupę ponownie zagotuj cały czas mieszając, skropl sokiem z cytryny. Pietruszką posyp podawaną zupę lub dodaj do gotowania po zmiksowaniu.


Smacznego! Saha ftourkoum!  

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...