W polskim wydaniu zupa grochowa nie obędzie się bez kiełbasianego okraszenia, majeranku i zacnej dozy cebuli. Proponuję zatem odmienny przepis, który pokochałam, bez wieprzowej kiełbasy, majeranku. Doskonała dla wegetarian, słowem na nowo zakochałam się w grochu.
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 2-3 os.):
- 1 szkl. opłukanego grochu łuskanego w połówkach
- 2,5-3 litrów wody
- 2 marchwie
- 1 pietruszka korzeń
- 1/4 selera
- 1/2 małej cebulki przypalonej nad ogniem
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz do smaku
- pół szkl. świeżej naci pietruszki
- 1 łyżka mąki
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka zmielonych nasion kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki mielonych nasion kolendry
- kurkuma na czubku łyżeczki
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
Sposób przygotowania:
Do wody włóż wszystkie składniki poza mąką i pietruszką. Gotuj pod przykryciem aż groch zmięknie. Całość zmiksuj blenderem, mąkę rozkręć z odrobiną wody i odrobiną zupy, dodaj do całości i ponownie zmiksuj. Zupę ponownie zagotuj cały czas mieszając, skropl sokiem z cytryny. Pietruszką posyp podawaną zupę lub dodaj do gotowania po zmiksowaniu.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz