Mechoui w kuchni Maghrebu jest niezwykle popularne, przygotowywane zwłaszcza w okresie Święta Eid al-Adha (عيد الأضحى). Zazwyczaj całe jagnię lub owcę po rozprawieniu i przyprawieniu piecze się nad ogniem. W Polsce określane jako danie marokańskie, gdyż turyści jeżdżący głównie do Maroka czy Tunezji z tym daniem tam mogą się spotkać, równie popularne w Algierii czy innych krajach arabskich choć pod inną nazwą.
Nasze danie zanurzymy w jogurtowej pierzynce.
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 8 os.):
- 2 kg udźca jagnięcego z kością
- 4 ząbki czosnku podzielone na ćwiartki
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 2 łyżeczki zmielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka kurkumy
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 1 łyżeczka zmielonego czarnego pieprzu
- 1/2 łyżeczki nitek szafranu
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 szkl. jogurtu naturalnego (około 500ml)
Sposób przygotowania:
Wydrąż 16 dziur o głębokości około 4 cm w udźcu i wypełnij je ćwiartkami czosnku. W misce połącz przyprawy, szafran, sok z cytryny i jogurt, całość dobrze wymieszaj i zanurz w niej udziec. Postaraj się dokładnie pokryć sztukę mięsa marynatą i odstaw na noc do lodówki. Umieść jagnięciną na ruszcie tuż nad blachą, do której wlej wodę (musi pokryć całe dno). Piecz bez przykrycia w temperaturze około 160-170 stopni przez 1,5 godziny aż jogurtowa pierzynka się przyrumieni, a mięso będzie miękkie. Wyjmij mięso z piekarnika, przykryj folią aluminiową na około 30 min. i dopiero wówczas pokrój.
Oczywiście przygotowaną sztukę mięsa piec można również nad ogniem jednakże pamiętać należy o wydłużonym czasie opiekania, aby mięso się przepiekło. Sztuka mięsa musi zostać jednak umieszczona odpowiednio wysoko nad ogniem, aby nie spalić pierwszej warstwy za szybko. Można także wstępnie przepiec mięso w piekarniku, a następnie aby dodać jej aromatu dokończyć pieczenia nad ogniem.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz