Kufta (كفته) znana jest zarówno na Bliskim Wschodzie, Południowej i Środkowej Azji jak i w Afryce Północnej. Potrawę tę tradycyjnie serwują zarówno Arabowie, Turcy (także ludność krajów wchodzących w skład byłego Imperium Osmańskiego), Pakistańczycy, Afgańczycy oraz głównie muzułmańska ludność Indii. W najprostszej formie dominują trzy składniki: baranina, cebula i czosnek. Różnorodność pojawia się głównie w sposobie przygotowywania tej potrawy. Proponuję zatem najbardziej tradycyjną formę.
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 3-4 os.):
- 1 kg dobrej jakości mięsa baraniego (można je zastąpić koziną, wołowiną, cielęciną)
- 1 średnia cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1-2 łyżek oliwy
- 1 szkl. posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry
- 1/4 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz do smaku
- patyczki do szaszłyków
Sposób przygotowania:
Mięso przepuść przez maszynkę razem z czosnkiem i cebulą. Dodaj przyprawy i oliwę, całość wymieszaj do uzyskania zwartej konsystencji. Uformuj w dłoniach wałki o średnicy około 2 cm. Wbij w nie patyczki do szaszłyków formując dłonią, aby uzyskały pożądaną jednolitą, zwartą formę na długości 3/4 patyczka. Całość smaż równomiernie ze wszystkich stron na grillu, patelni grillowej lub na oleju. Pamiętaj, aby mięso dobrze się przepiekło, nie doprowadź do spalenia ale nie pozostawiaj też surowym.
Smacznego! Saha ftourkoum!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz