Translate

czwartek, 3 listopada 2011

Tabbouleh




Tabbouleh (تبولة) to lewantyńska sałatka arabska tradycyjnie przygotowywana z kaszy bulgur, pomidorów, ogórka, natki pietruszki i mięty. Sama nazwa tej potrawy wywodzi się od arabskiego słowa tabil (تابل‎) znaczącego przyprawę lub mieszankę przypraw. Popularność tabbouleh dowodzi długiej tradycji kuchni Bliskiego Wschodu oraz jej przywiązania do tradycyjnych potraw, gdyż pierwsze pisemne wzmianki na jej temat pojawiły się na początku średniowiecza. Warto zatem spróbować starego i nadal aktualnego przepisu.








  
Składniki jakich będziesz potrzebować:

  • 2/3 szkl. kaszy bulgur
  • 6 szkl. grubo posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 szkl. świeżej mięty grubo posiekanej
  • 5 drobno pokrojonych pomidorów
  • 2 średnie cebule drobno pokrojone
  • 2 cebule dymki drobno pokrojone
  • 3/4 szkl. oliwy
  • 3/4 szkl. soku z cytryny



Sposób przygotowania: 


Zalej kaszę bulgur wrzątkiem i odstaw na 15 min. Odcedź dociskają, aby wycisnąć jak najwięcej wody. Całość przełóż do dużej miski, dodaj pozostałe składniki i dobrze wymieszaj. Odstaw na 30 min. aby sałatka się przegryzła. 
Podawaj także jako przystawkę do innych arabskich dań!


 
Smacznego! Saha ftourkoum!   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...