Translate

poniedziałek, 26 września 2011

Hommus


Hommus (حُمُّص) oznacza zarówno znaną w Polsce ciecierzycę jak i wyśmienitą arabską potrawę wywodzącą się bodajże z kuchni libańskiej lecz popularną na całym Bliskim Wschodzie oraz kuchni kaukaskiej. Serwowana przy różnych okazjach pod rozmaitymi postaciami jak chociażby przystawka, dip, smarowidło, spożywana na ciepło lub zimno, z chlebkiem arabskim khobzun lub falafel. Jak legenda podaje wymyślony przez soltana Salah ad-Din al-Ajjubi podczas walk o wyzwolenie Jerozolimy spod panowania krzyżowców. 

Przedstawiam prosty przepis.


Oczywiście znowuż przypominam o namoczeniu (przez noc) i ugotowaniu ciecierzycy, jeśli wykorzystujesz suchą!



Składniki jakich będziesz potrzebować:

  • około 250 gramów ciecierzycy z puszki lub około 3/4 szklanki suchej
  • 1 łyżeczka pasty tahina sezamowej (w ostateczności można samemu zmielić ziarna sezamu)
  • 1-2 ząbków czosnku
  • niecały sok z połówki limonki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • mielone ziarna kolendry i kmin rzymski
  • sól i pieprz do smaku lub zamiast tego drugiego chili
  • 5-6 łyżek zalewy od ciecierzycy z puszki lub po gotowaniu

Sposób przygotowania: 

Wyciśnij ząbki czosnku. Ciecierzycę i czosnek przetrzyj przez praskę lub blenderem na jednolitą masę. Masę sezamową połącz w osobnym naczyniu z odrobiną oliwy, całość dodaj do ciecierzycy. Gotową masę rozrzedź odrobiną zalewy pozostałej po ciecierzycy z puszki lub po gotowaniu. Dodaj pozostałe składniki nie zapominając o pozostawieniu części do dekoracji. Przełóż do miski, przykryj folią i wstaw do lodówki na kilka godzin. Udekoruj nacią pietruszki, kolendry, szczyptą słodkiej papryki, oliwą z oliwek.



Smacznego! Saha ftourkoum! 




2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...