Ciecierzyca nazywana także grochem włoskim bardzo popularna jest w krajach basenu morza śródziemnego. Powszechnie znane są również jej właściwości lecznicze, jako panaceum na bóle głowy, zapalenia gardła oraz kaszel. Liście ciecierzycy mają właściwości ściągające i wstrzymujące, stąd znajdują zastosowanie jako okłady na zwichnięte kończyny oraz napar pomagający przy problemach trawiennych (niestrawność). Potrawy z ciecierzycy wzmacniają odporność organizmu, a także poprawiają stan włosów i skóry, pozwalają też obniżyć poziom cholesterolu we krwi" (więcej tutaj). W Polsce choć ceniona była w kuchni staropolskiej obecnie ciecierzyca jest mało znana, rzadko wykorzystywana w kuchni i raczej trudno dostępna na rynku, a szkoda! Warto ją wykorzystywać ze względu na walory kulinarne i zdrowotne, ceniona powinna być zwłaszcza przez wegetarian - zawiera 25% białka o korzystnym składzie aminokwasowym, dlatego może z powodzeniem zastępować mięso.
Proponuję smaczny przepis na ciecierzycę z warzywami.
Jeśli stosujesz suszoną ciecierzycę pamiętaj, aby namoczyć ją dzień przed gotowaniem. Następnego dnia ugotuj ją przed dodaniem do potrawy (około 45 min. w wysokiej temperaturze pod przykryciem)!
Składniki jakich będziesz potrzebować (porcja na 4 os.):
- 1 puszka ciecierzycy opłukanej i odsączonej
- 2 bakłażany
- gruboziarnista sól kuchenna
- 1/3 szkl. oliwy
- 1 por drobno posiekany
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 2 łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 2 puszki pomidorów
- 3 cukinie pokrojone na plasterki
- 2-3 miniaturowe kabaczki pokrojone na plastry
- 1/2 szkl. pistacji uprażonych i posiekanych
- 1 szkl. wody
- 1/3 szkl. posiekanych liści pietruszki
- 1/4 szkl. świeżej mięty posiekanej
- 1/4 szkl. posiekanych liści kolendry
- 1,5 szkl. bulionu warzywnego
- 500g posiekanych liści szpinaku
Sposób przygotowania:
Przekrój bakłażany na plasterki o grubości pół centymetra, umieść na sitku posyp solą i odstaw na około 30 min. Opłucz plastry zimną wodą i odsącz na papierze kuchennym. Usmaż na oliwie jak frytki aż się lekko zarumienią i odsącz tłuszcz na papierze. Rozgrzej w rondlu pozostałą oliwę, dodaj por, czosnek i przyprawy, smaż mieszając aż por zmięknie. Dodaj zgniecione pomidory, ciecierzycę i pozostałe warzywa, pistacje i zioła. Wlej bulion i duś całość na wolnym ogniu aż warzywa zmiękną. Dodaj szpinak i podgrzewaj pod przykryciem około 5 min. aż ten zwiotczeje. Udekoruj potrawę przepołowionymi plastrami bakłażana.
Smacznego! Saha ftourkoum!
pyszny pomysł na niebanalne danie.
OdpowiedzUsuń