Translate

środa, 30 października 2013

Arabskie pierożki zapiekane w piekarniku




My Polacy to chyba najlepiej wiemy jak robi się pierogi! Prawda to oczywista ale jeśli komuś znudziły się już gotowane w wodzie, faszerowane na polski styl pierogi może spróbować wersji arabskiej, pieczonej lub smażonej w głębokim tłuszczu. Ta pierwsza zdecydowanie zdrowsza, dietetyczna zostanie dziś przeze mnie zaproponowana. Pierożki doskonale smakują na ciepło tuż po wyjęciu z piekarnika lub na zimno jako przekąska, którą możemy ze sobą zabrać nawet na biwak, taka opcja szczególnie trafia w gust dzieci :).



Składniki jakich będziesz potrzebować (60 sztuk):
 
  • 0,8 kg mąki pszennej
  • 500 ml ciepłej wody
  • 1 jajko
  • 15 dkg roztopionego masła
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 płaskie łyżeczki soli
 
Farsz:
  • 500 - 750 gramów gotowanego mięsa (najlepiej jagnięcina) mielonego
  • 1 szkl gotowej kaszy kuskus
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1 drobno posiekana, przesmażona cebula
  • garść poszatkowanej naci kolendry lub pietruszki
  • pieprz i sól
 
  • trochę roztopionego masła do posmarowania ciasta przed pieczeniem
  • roztrzepane żółtka jaj kur przyzagrodowych do posmarowania (opcjonalnie)
 
 
Sposób przygotowania:    
 
Farsz:
 
Składniki na farsz połącz razem, dobrze wymieszaj, posmakuj czy jest odpowiednio słony i przyprawiony pieprzem (to zależy od indywidualnych upodobań).
 
Ciasto:
 
Mąkę przesiej do miski, dodaj sypkie składniki i wymieszaj, dodaj jajko, masło, wymieszaj, całość zalej bardzo ciepłą wodą. Wyrabiaj do uzyskania zwartego ciasta (około 10 min.), uformuj kulę, wstaw ją do miski,przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 20 min.  
 
Lepienie:
 
Odstałe ciasto podziel na dwie części, z pierwszej uformuj wałek o średnicy 3 cm. Z wałka odcinaj plastry o grubości około 2 cm, uformuj kulkę, rozgnieć ją w dłoniach, pomagając sobie wałkiem rozwałkuj kolisty placem o grubości około, 2 mm, wyłóż na środek farszu wielkości jednej czubatej łyżeczki, złóż ciasto na pół, palcami dobrze sklej brzegi po półkolu następnie zawijaj dookoła robiąc "falbankę", gotowy pierożek ustaw falbanką do góry na papierze do pieczenia. Postępuj tak z każdym aż do wykorzystania całego farszu. Gotowe pierożki posmaruj masłem lub żółtkiem, wstaw do nagrzanego piekarnika (180 -190 stopni) na około 30 min. W zależności od funkcji piekarnika postaraj się ciasto obserwować w czasie pieczenia aby stosunkowo równomiernie było zarumienione.   
 
 
 
 
 
 
 
Smacznego! Saha ftourkoum!
 
 
 
 
 
   

7 komentarzy:

  1. Z kuskusem wspaniałe :). A pierożki wyszły Ci Nadiu ślicznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję serdecznie za komplement :)! Pozdrawiam

      Usuń
  2. Jeejku, cudownie wyglądają te pierożki! <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję za zainteresowanie i komplement.

      Usuń
  3. Wyglądają cudownie! I faktycznie są świetnym pomysłem na wynos :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Już mam na nie ochotę! Zaczynam szukać jagnięciny! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię takie pierogi. Też piekę zamiast tradycyjnych gotowanych. Podobne jadłam w Poznaniu u Chatka babuni, gdzie między innymi serwują mnóstwo przeróżnych pierogów...

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...